Vanaf het begin van de 19de eeuw worden in Nederland siroopwafels gemaakt. Het is oorspronkelijk een streekgerecht, maar wordt nu in heel Nederland, maar ook buiten ons land als Hollands product gemaakt en verkocht. Het bestaat uit twee ronde deegwafel-helften gebakken op een klapbaar gietijzer wafelijzer met een fijne ruitpatroon. Tussen de wafelhelften wordt lauwe zoete stroop aangebracht. De wafels worden na het bakken tegenwoordig in de langsrichting doorgesneden. In oorspronkelijke recepten werden siroopwafels, zoals ze toen werden genoemd, gemaakt met twee aparte wafels. De doorsnede is traditioneel ongeveer 10 centimeter. Stroopwafels horen bij Gouda. Daar werden ze in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden in de 19e eeuw daarom wel armenkoeken genoemd. Rond 1900 werden stroopwafels ook elders gemaakt.
Tegenwoordig worden de kruimels van de afgesneden randen en mislukte koeken (ook wel snippers genoemd) door wafelbakkers bij voorbeeld op de markt goedkoop verkocht.
STROOPWAFEL RECEPT WAFELS
- 1/2 kilo tarwebloem
- 250 gram boter, gesmolten
- 150 gram witte basterdsuiker
- 15 gram droge gist ( 2 zakjes) of 25 gram vers e gist
- 60 ml lauwe melk
- 1 ei
- snufje zout
Voor de vulling
- ¼ liter stroop
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram boter
- 1 theelepel kaneelpoeder
- snufje zout
Zeef in een deegkom de tarwebloem, voeg de gesmolten boter, suiker, gist, melk, zout en ei toe. Kneed tot een glad, soepel deeg. Dek het deeg af en laat dit minstens 45 minuten op een lauwwarme plek rijzen.
Voor de vulling verwarmt men de stroop, bruine suiker, heel weinig zout, boter en kaneel in een steelpan op matig vuur. Roer goed door elkaar en zet als het een mooie lopende stroop is geworden van het vuur.
Verwarm een wafelijzer voor. En smeer het ijzer licht in bij voorbeeld met een boterpapiertje. Kneed het deeg door en verdeel het dan in balletjes van ongeveer 4 centimeter doorsnede. Probeer de grootte van de deegballetjes uit, want dat is afhankelijk van de grootte van het wafelijzer. Leg een balletje tussen het warme ijzer en druk het ijzer zachtjes dicht. Bak de wafels tot er geen stoom meer ontsnapt. Dan moet de wafel mooi bruin zijn. Haal de wafel uit het ijzer en snij deze gelijk in de langsrichting helemaal horizontaal door. Dat lukt alleen met een nog warme wafel. Smeer met een platte spatel wat stroop tussen de wafelhelften en druk deze op elkaar. Snij of steek de wafels zo gewenst bij.
De kruimels en mislukte wafels ook met wat stroop overgieten. Deze zijn zo al lekker, maar zijn ook geschikt om voor een pudding of een toetje als bijvoorbeeld ijs te gebruiken.
https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/gerechten-van-alle-tijd-wafels/
Maar ook poffertjes werden vroeger veel gemaakt en op kermissen naast stroopwafels en oud Hollandsche wafels verkocht – https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/poffertjes/
OUDERWETS SNOEPEN – NEDERLANDS DIS