nodig: 1 kleine bloemkool
En
- klont boter, ½ glas groente bouillon
- peper, zout, nootmuskaat, daslook of knoflook
- fijn geknipte daslook of bieslook
Verder
- 2 eieren
- 100 gram geraspte licht belegen kaas
- 1 bakje paneermeel
- 1 teen knoflook
- wat tabasco , harissa of sambal
handvol tuinkruiden als peterselie, bieslook, bonenkruid of verse koriander - peper en zout
Bladeren van bloemkool snijden. Bloemkool eventueel een uurtje in zout water wegzetten ( Is vooral nodig als bloemkool uit eigen tuin of van biologische tuinderij komt. Er kunnen altijd beestjes inzitten, die zo er uit komen). Vervolgens goed met koud water spoelen. Roosjes er kort afsnijden. Wegzetten.
GESMOORDE KOOLREEPJES
De rest van de stronk schoon snijden en in dunne plakjes, dan in schijfjes van ongeveer 5 cm lengte en ½ cm. breed snijden.
Reepjes smoren in wat boter en ½ glas groente bouillon. Met wat peper en zout en nootmuskaat erover. Naar smaak wat daslook blaadjes ( fijngeknipt) of teentje knoflook fijn gemaakt er door.
Na ongeveer 10 minuten heb je een heerlijke groente. Strooi er wat fijngeknipte bieslook of daslook over.
- Op dezelfde manier kan men de stronk van broccoli verwerken. En natuurlijk ook meiknolletje of koolrabi zijn zo erg lekker.
BLOEMKOOL – SCHIJVEN of BALLETJES
Snij de roosjes heel fijn. Meng ze met de uitgeperste knoflook, de losgeklopte eieren, de kaas en het paneermeel. Maak op smaak met peper, zout, wat sambal of tabasco en wat fijngeknipte tuinkruiden. Vorm er schijven van of balletjes als je dat liever hebt. Zijn ze erg plakkerig aan de buitenzijde, kan men ze nog licht door bloem, griesmeel of paneermeel rollen.
Leg de bloemkoolballetjes of schijven afgedekt koel minstens 15 minuten weg.
- Dan of frituur voorverwarmen op maximaal 170 graden en de bloemkoolballetjes of schijven in maximaal 4 minuten mooi bruinen gaar bakken. Uit laten lekken op keukenpapier.
2. Of de oven voor verwarmen op ruim 200 graden. De bloemkoolschijven of balletjes op vetvrij papier op een bakplaat leggen en eerst aan een zijde ongeveer 9 minuten bakken, dan omdraaien en op de ander kant nog 6 minuten bakken. De groenteballetjes of schijven moeten nu mooi bruin en krokant aan de buitenzijde zijn.
3. Ook in de koekenpan zijn bloemkoolburgers te bakken.
KNOFLOOKSAUS of TOMATENSAUS smaakt er lekker bij.
Recept knoflooksaus: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/frietcultuur-de-nederlandse-en-vlaamse-sausen/
Of tomatenketchup: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/frietcultuur-de-sausen-ketchup-currysaus/
- Groente bouillon maak je van groenteafval: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
Andere bloemkool recepten op Nederlands Dis:
en natuurlijk bloemkoolsoep: https://www.nederlands-dis.nl/soep/bloemkool-met-deksaus-en-bloemkoolsoep-van-vroeger/