HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CABBES of KABBUS potdeurmekare uit de ACHTERHOEK

witte kool

Kabbus is het woord voor kool in het Saksisch, zo ook in de Achterhoek.

Cabbes is ook de naam van een gerecht: wittekoolstamppot. Een Potdeurmekare ( =  stamppot in de Achterhoek) dat meestal met gebakken speklappen werd gegeten. ( soms kom je dit gerecht ook met de naam cabbers tegen). Het hoort zeker vroeger tot de standaard winterkost in het Oosten van ons land.

CABBES

  • 1 ½ kilo aardappelen
  • ½ witte kool
  • peper en zout
  • 250 gram spekblokjes
  • 4 speklappen met of zonder zwoerd
nog rauwe speklappen

nog rauwe speklappen

Schil de aardappelen en snijd de witte kool fijn. Kook ze samen in een grote pan met wat zout. Kooktijd ongeveer 25 minuten. Hou je van pittig, kan je een half klein Spaans pepertje of een schepje sambal meekoken.
Bak de spekblokjes uit. Gebruik wat spekvet om de speklappen te bakken, laat deze langzaam doorbakken, zodat ze krokant maar niet te donker worden.
Wanneer de aardappels en de kool gaar zijn, dan giet je het geheel af en stampt het met de stamper fijn. Wat spekvet en de blokjes spek erbij. Op smaak met peper.
Cabbes

Stamppot serveren met gebakken speklap.

speklapjes gebakken

Grove mosterd of een scheutje azijn smaakt er lekker bij.

mosterdkruidje

TRADITIES IN DE ACHTERHOEK : NEDERLANDS DIS

coulissenlandschap

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>