HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

De bloem van de heilige Antonis : teunisbloem, waarvan alles eetbaar en smaakvol is UIT DE TUIN OF NATUUR

TEUNISBLOEM

teunisbloem bloem

 

Van de bloemknoppen van akkerkool maakt men heerlijke “wilde”kappertjes.kappertjes van wilde bloemen zoals daslook, akkerkool, paardenbloem Maar ook voor de bloemknoppen van teunisbloemen kan hetzelfde recept gebruikt worden.

 

Kenmerken Teunisbloem:

50 cm. tot 2 m. uitgroeiend kruid. Bloeit van juni tot diep in september. Bloemen zijn geel, 3 tot 8 cm. lang en openen zich pas in de schemering en verspreiden dan een zeer kenmerkende geur. Blad lancetachtig met gezaagde rand. Tweejarig: het eerst jaar wordt een bladrozet bij de grond gevormd. Pas het tweede jaar groeit hier een bloemstengel uit. Wortels zijn ongeveer 20 cm. lang, vers wit tot roodachtig. Als men deze kookt krijgen ze de kleur van gekookte ham.

middelste teunisbloem oude prent

 

Waarschijnlijk zijn de soorten teunisbloem ( gewone, kleinbloemige en alle andere variaties), die hier in het wild groeien, ontstaan uit vanuit Amerika ingevoerde zaden. Teunisbloemen worden in Amerika maar ook hier geteeld om de olie-houdende zaden. Vooral voor cosmetica wordt die olie gebruikt.

Maar teunisbloem is ook vaak om medische doeleinden waaronder menstruatie-problemen ingezet.

Bij de inlandse bevolking van Amerika werd en wordt teunisbloem veelvuldig medisch gebruikt.

 

Daarnaast wordt de plant als verfstof gebruikt ( voor gele kleuren).

 

EETBAAR

 

Alles van de teunisbloem is eetbaar: knoppen, bloemen, het blad, de wortels en ook de zaden.

Wortels oogsten voor de bloeistengels zich ontwikkeld uit het bladrozet. Want daarna wordt de wortel erg ver-hout en hard. Ook het blad is het lekkerst voor de bloeitijd ( dus het best in april-mei oogsten). De zaden zijn midden september tot oktober voldoende aangerijpt om geoogst te worden.

wortel van middelste teunisbloem

 

De wortels smaken enigszins naar pastinaak en kunnen op dezelfde manier gebruikt worden. De gedroogde zaden zijn ook eetbaar vanwege de gezonde olie en naast de (zoete) bloemen worden ze in salades gebruikt. Het blad smaakt als snijbiet. De bloemen smaken tegelijkertijd scherp en zoet.

Bloemen kunnen ook gebruikt worden in kruidenboter en bloemenzout.

De zaden smaken ook lekker in muesli of door yoghurt-gerechten.

 

Op de site van MergenMetz is meer informatie erover te vinden:

https://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/teunisbloem/

 

 

RECEPT

Kleurige gesmoorde wortels

 

  • 3 winterwortel of 6 – 8 verse penen
  • Net zoveel wortels van teunisbloem ( mogen nog niet gebloeid hebben)
  • 1 ui of 2 sjalotten
  • ½ eetlepel rietsuiker
  • Eetlepel goede olie of boter
  • Naar smaak zout en peper
  • Garnering handje blad van teunisbloem ( eventueel een bloem)

 

De uitgegraven wortels van teunisbloem van zand ontdoen, wassen, schillen en in kleine schijfjes verdelen. Samen met een bodempje water weinig zout ( en eventueel wat selderieblad) opzetten en zachtjes net gaar, maar nog met een beet koken.

Intussen de fijngesneden ui glazig bakken. Dan de gare afgegoten wortels erbij en samen met de suiker licht aan-kleuren en karamelliseren.

Op smaak met eventueel wat peper ( de wortels smakken al licht naar peper) en wat fijngeknipte bladeren van teunisbloem er over uit strooien.

gesmoorde wilde wortels

 

Een heerlijk “wild” groentegerecht.

In plaats van wortel, kan men ook pastinaak, peterselie- of cichoreiwortel gebruiken.

 

WAT ONZE NATUUR TOCH BIEDT : NEDERLANDS DIS

middelste teunisbloem oude prent

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>