HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CITROENGELE HONINGKLAVER  voor de lekkerste slagroom   UIT DE NATUUR OF JE TUIN

 

strand

strand

Ik liep de dijk over om af te dalen naar het strand om daar een paar kwallen te fotograferen.

 

hoe mooi toch ...een kwal

hoe mooi toch …een kwal

Terwijl ik mijn pad trok door redelijk hoge planten met citroengele bloemen in trossen van wel 5 cm. groot, rook ik iets dat me bekend voorkwam. Ik stopte even om beter te kijken waar ik doorheen was gelopen.akkerhoningklaver als plant bij de wadden en rond kreken

Eigenlijk zocht ik Lieve-Vrouwe-Bedstroo want ik rook de bekende net gemaaide hooilucht van deze plant. Ik plaats daarvan zag ik citroengele honingklaver.  In mijn geheugen zoekend herinnerde ik me dat deze plant vroeger heel veel voor zijn geneeskrachtige eigenschappen was geteeld. Hij stond zelfs vaak in klooster kruidentuinen,die door Karel de Grote al in vroegere tijden in heel West Europa waren aangelegd en verspreid.

WAARDPLANT VOOR BIJEN

WAARDPLANT VOOR BIJEN

Citroengele Honingklaver  ( Melilotus Officinalis) is een plant met zeer veel plaatselijke namen ,maar hij wordt vaak Akkerhonigklaver genoemd. En op bouwland, langs akkers, wegen en dijken ( zoals op de wadden) kan men tegenwoordig deze plant, die oorspronkelijk uit Zuid Europa stamt aantreffen. Het is een twee- of meer-jarige plant uit de familie der Vlinderbloemige planten. Het is een slanke , onbehaarde, niet opvallende plant, die wel 1.50 hoog kan worden. Het enige moment dat citroengele honingklaver wel op valt is als die bloeit en dat doet de plant overvloedig van midden zomer tot diep in de herfst.  En de bloemen vooral als ze bijna op de top van hun bloei zijn of daar eigenlijk al overheen zijn ruikt sterk naar vers hooi, net als Lieve-Vrouwe-Bedstroo. Daarvoor verantwoordelijk is het stofje cumarine, dat een eigenaardig aantrekkelijke geur afgeeft.  Omdat grote hoeveelheden giftig kunnen zijn, is het gebruik ervan als toevoeging in voedsel in de EG verboden. Maar natuurlijke stoffen en planten waar het wel in zit mogen gewoon gebruikt worden, zoals kassie & kaneel, in Lieve-vrouwe-bedstro en in Tonka-bonen.

Voor Lieve-Vrouwe-Bedstro :  https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-lieve-vrouwe-bedstro/lievevrouwebedstro 2

Het blad is driedelig, elk deelblaadje is meestal ovaal en sterk getand. Na de bloei levert de planteen kale peul van 1/3 tot ½ cm. grote,waar meestal maar een zaadje inzit.

Er bestaat trouwens langs de kust nog een Goudgele honingklaver, die erg op de Citroengele lijkt.

GEBRUIK

Het jonge blad wordt rauw als smaakmaker in salades gebruikt. Het smaakt scherp-bitter,dus altijd met mate gebruiken.

De bloemen werden als geneeskrachtige kruidenthee vroeger onder andere bij reuma gedronken.

Men kan de bloemen ( maar wel terughoudend gebruiken , want de smaak is best sterk en snel overheersend -los van de cumarine die het ook bevat)  gebruiken in bowls, limonade en likeur.

Nooit gebruiken als men zwanger is!

HET RECEPT VOOR AKKERHONIGKLAVER BLOEMEN

 “De lekkerste slagroom”

citroengele honigklaver de bloem

Verzamel 1 handvol bloemen van citroengele honingklaver. Het  liefst inde ochtend van een zonnige dag , als net de dauw verdampt is.

Neem 200 cc boeren  slagroom. Hierin brengt u de bloemen aan de kook. Laat die vervolgens helemaal afkoelen. Zet de slagroom een nacht afgedekt in de koelkast.

Klop de volgende dag de slagroom met een zakje echte vanillesuiker, een paar korrels zout en 35 gram poedersuiker stijf. Serveer de slagroom bij bijvoorbeeld net gebakken kleine flensjes met verse bosaardbeien. Een romantischer ontbijt op een zonnig zomerterras bestaat er bijna niet.

pannenkoekje met bosaardbei en de lekkerste slagroom

GENIETEN VAN DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

Melilotus officinalis Citroengele Honingklaver

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>