HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LIEVE VROUWE BEDSTRO UIT DE NATUUR   

lievevrouwebedstro 2

LIEVE-VROUWE-BEDSTRO : Walstro heette deze plant vroeger. Daarbij is wal een ander woord voor wieg. Want deze plant werd  geplukt en in wiegen gelegd. Als de plant dan droogde zorgde deze voor een heerlijke geur, iets tussen vanille en stro in. Verder heeft de plant de naam tegen neerslachtigheid te werken, dus daarmee kreeg men gelijk een vrolijke zuigeling.

In Groningen kende men op het platteland vroeger het gebruik dat jonge dames dit kruid in hun onderkleed verstopten. Men noemde het daar dan ook  “kom-lok-mie-die-vent”. Ook wordt overal lievevrouwebedstro gebruikt om beddengoed frisser te maken en stopte men bovendien bosjes tussen het linnengoed.

Lievevrouwebedstro is een bodembekkende plant. En deze plant groeit ook op onmogelijke plekken in de tuin. Het bloeit in mei en juni en de witte bloemetjes stemmen je gelijk vrolijk. Veel planten worden geoogst om te drogen, dat doet men vaak in mei, net als de bloei begint. Droog de planten of in bundeltjes samengebonden hangend niet in zonlicht op een plek met ventilatie of op droogramen binnen , het liefst in de tocht. Na het drogen kan men de planten klein-maken en daarna fijn malen. Dan komt de geur duidelijk vrij, die komt van de stof Cumarine die het bevat. Motten zijn niet erg dol op de lucht, dus daarmee hadden de bundeltjes tussen het linnen- en lijfgoed nog een andere nut.

Gedroogde lievevrouwenbedstro werd vroeger zeer regelmatig medicinaal gebruikt. Onder andere tegen hoofdpijn, migraine, spanningen en voorjaarsmoeheid.  Er werd dan thee van gezet, maar men moet er niet te veel van drinken, want dan is het effect omgekeerd ( voor medicinaal gebruik nam men 50 gram kruid op 1 liter kokend water). Ook bij nervositeit en slapeloosheid werd het voorgeschreven.

kruidenthee

Er wordt mei-wijn meegemaakt. De toevoeging geeft de wijn een nootachtig, zachte amandel-smaak.

RECEPT MEIWIJN uit 1901:

Neem een paar bosjes zoogenaamd lieve-vrouwen-bedstroo. Snijd de uiteinden der stelem eraf. Doe het in een pot met 1 flesch Rijnwijn, 1 flesch Moezelwijn en een paar sinaasappelen in partjes ( zonder de schil). Voeg er 250 Gram suiker bij. Sluit de pot goed dicht en laat het zoo een dag staan.

nationaal kookboek

Een bosje lievevrouwebedstrobloemetjes verteert het hart van elke geliefde.

lieve vrouwen bedstro 3

 

Zowel gedroogd als vers ( zowel bloem als blad) is lievevrouwenbedstro eetbaar.

RECEPTEN

EIERDRANK MET LIEVEVOUWENBEDSTRO-BLOEMPJES

Klop 5 ei-gelen met 4 eetlepels rietsuiker tot een crème. Hak 3 eetlepels bloemetjes van Lievevrouwebedstro fijn en meng dat erdoor. Plaats dit mengsel in een au bain Marie pan, maar zorg dat de pan niet te hard kookt. Voeg dan al kloppend tot ½ liter witte wijn erbij en klop dit alles tot een in structuur op advocaat lijkende drank of tot vla dikte. Serveren in kleine glaasjes met een lange vinger.

eierdrank met lieve vrouwen bedstro

Gebruik eventueel een lievevrouwenbedstro bloemetje als garnering. Ook ideaal als mooi nagerecht.

SALADE

Een groene salade bestaande uit diverse groene geteelde en “wilde”gewassen met een simpele dressing van sjalot, olie, azijn,peper en zout afgewerkt kan men opvrolijken met een handvol bloemetjes van lievevrouwenbedstro. Geroosterde nootjes smaken er voortreffelijk bij.

BOWL

Bij de bowl die bij ons thuis werd gemaakt voegde men vader vaak eetbare bloemetjes toe. In mei was dat vaak lieve vrouwenbedstro dat in de donkere en vochtige plekken van onze tuin royaal bloeiend aanwezig was.  Recept van de bowl: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/een-rustige-zonnige-zondagmiddag/bowl

LIEVE VROUWEN VLA

  • 50 gram gedroogde lievevrouwenbedstro
  • 1 liter melk
  • 150 gram rietsuiker
  • 60 gram aardappelmeel ( of maïzena)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels slagroom
  • Snufje zout

Laat de lievevrouwen bedstro in de bijna kokende melk aftrekken ( 15 minuten zeker). Laat de melk afkoelen en zeef het. Breek de eieren en scheidt daarbij de ei-gelen van het eiwit. Klop de ei-gelen met de suiker tot een crème.  Voeg er dan nog steeds roerend de aardappelmeel bij en om het wat vloeibaarder te maken wat van de melk. Voeg dit mengsel beetje bij beetje bij de weer warme melk en als alles is toegevoegd, breng dit alles tot kookpunt en houdt het een minuut of vier tegen het kookpunt zodat de aardappelmeel gaar kan worden en de vla gebonden wordt.

Maak een kom schoon met een stukje citroen en klop hierin de eiwit met weinig zout stijf. Schep dit door de vla en giet er vervolgens ook de room bij. Giet de vla in kleine bakjes of in een grote schaal en laat het goed koud worden.

Een suikerstroopje met wat verse bloemen van de walstro erin, past er mooi bij.

In plaats van de kant en klaar te koop zijnde wijn met lievevrouwebedstro met vele in mijn ogen rare toevoegingen kan je zelf lekkere wijn met lievevrouwbedstro bloemen maken.

mei wijn

  • Men kan in een bakje voor ijsklontjes in elke vakje een bloemetje van lievevrouwenbedstro doen , dan er water bijgieten en zo invriezen. Deze ijsklontjes maken een glas bubbelwijn nog mooier om te serveren. Het past natuurlijk ook goed bij meiwijn.

DE NATUUR MAAKT ME VROLIJK : NEDERLANDS DIS

lieve vrouwebedstro

2 Responses to “LIEVE VROUWE BEDSTRO UIT DE NATUUR   ”

  1. Astraea schreef:

    Dat is vreemd, in oude boeken zie ik dat het kleefkruid hetzelfde is als walstro, het blad lijkt een klein beetje op dat van lieve vrouwe bedstro.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Niet zo raar want lieve vrouwe bedstro en kleefkruid vallen allemaal onder de familie van Walstro. Dus de verzamelnaam van deze planten. Vroeger had men het vaker over wiegstro trouwens.
      groet
      paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>