
Ketchup is op menig Nederlandse en Vlaamse tafel en natuurlijk op friet of snacks niet weg te denken. Daarvoor is het echter oorspronkelijk niet bedacht. Het eerste gebruik was in de keuken.
In Amerika ontwikkelt de groente en fruithandelaar Henry John Heinz in Pittsburgh in 1876 Tomato Ketchup. Hij laat het maken van verse, rijpe tomaten, kruiden en specerijen. Dat werd een groot succes. De firma Heinz maakt nog steeds op basis van dat recept hun Tomato Ketchup. In 1904 was het overal al op de wereld te koop. In Nederland wordt Heinz ketchup in Elst gemaakt.
Tomatenketchup
Van volgend recept wordt verteld dat het origineel is. Of dat waar is blijft de vraag, maar het resultaat is wel lekker:
- One 6-ounce can tomato-paste
- ½ cup light corn syrup
- ½ cup white vinegar
- ¼ cup water
- 1 tablespoon sugar
- 1 teaspoon salt
- ¼ teaspoon onion powder
- 1/8 teaspoon garlic powder
Maar volgens dit recept of anders mijn recept hieronder is het niet moeilijk om zelf heerlijke ketchup te maken. Het is slim om dat te doen als tomaten zoals nu goedkoop zijn of als je tomatenplanten een grote hoeveelheid aan rijpe “goudappeltjes” hebben geleverd.
Voor 2 flessen van ongeveer een ½ liter heb je nodig:
- 1 kilo tomaten (rijpe tot overrijpe)
- 2 uien (fijn gesneden)
- 50 gram suiker
- 150 cc azijn
- 1 eetlepel zout
- 3 theelepels zwarte peper
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel piment
Dompel de tomaten stuk voor stuk in kokend water ( 20 à 30 seconden), daarna in ijskoud water om te schrikken. Dan moet het velletje gemakkelijk van de tomaat gaan. Snij de tomaten vervolgens klein.
Doe de tomaten en uien in een pan, breng dit al roerend aan de kook en laat alles in eigen vocht gaar sudderen. Je moet wel voortdurend roeren met een houten lepel, om de tomaten niet te laten aan koken. Draai de tomaten door een zeef. Kook de moes verder zachtjes sudderend verder in. Meng de rest van de ingrediënten en doe dit papje bij de tomatenprut. Kook het geheel nog ongeveer 10 minuten door. Proeven en eventueel nog verder op smaak met peper en/of zout maken.
Doe de ketchup zo heet mogelijk in goed schoongemaakte flessen. Sluit de flessen goed af. Zeker drie weken laten staan voor gebruik.
-Variaties
Ketchup met knoflook, met paprika, met sambal of Spaanse peper, en/of met tijm, oregano, salie en basilicum.
Suiker in de ketchup kan je ook vervangen door honing.
CURRY
CURRYSAUS is een kruidige variant op tomatenketchup. De uitvinding van de curryketchup wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerrie en worcestersaus en andere ingrediënten te koop aanbood.
In Duitsland wordt currysaus vrijwel standaard warm met worst in plakjes, bestrooid met kerriepoeder en een hard Duits broodje gegeten. In de lage landen uiteraard vooral voor de friet speciaal. Verder alleen in Denemarken wordt currysaus ook veel gebruikt.
Recept om zelf pittige currysaus te maken:
6/10 liter groentebouillon
2 eetlepel tomatenketchup
klein blikje tomatenpuree
snufje zout
theelepel kerrie (kiezen naar eigen smaak zoals Hindoestaanse masala)
2 eetlepel rietsuiker of 3 eetlepels honing
snufje cayennepeper of 1/2 theelepel sambal
snufje knoflookpoeder of teentje verse knoflook – zeer fijn gehakt
snufje gemberpoeder of plakje verse gember – zeer fijn gesneden
mespunt kaneel
wat worcestersaus
BEREIDING IS SIMPEL:
Bouillon met tomatenpuree en ketchup tot de helft inkoken, rest van de ingrediënten erbij. Laten inkoken tot de goede dikte.
Recept groente bouillon volgens Nederlands Dis:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/