HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEMENGDE WINTERSE HUTSELPOT

Soms wil men stevig winters eten en heeft men eigenlijk niet veel meer in huis. Dan werden vroeger vaak dit soort hutselpotten klaar gemaakt. Dan kon men met volle maag er weer stevig tegen aan.

Dit recept en vergelijkbare recepten staan in vele oudere kookboeken en werden vroeger in huishoudscholen aan jonge huismoeders aangeleerd.

OUDERWETSE HUTSELPOT VOOR DE WINTERTIJD

bruine bonen 2

  • 125 gram droge bruine bonen
  • 1 kilo aardappels
  • 1 kilo ui
  • Wat koolzaadolie
  • zout
  • ¾ kilo moesappels of ½ kilo gedroogde appels
  • Boter( reuzel) en peper

Was de droge bonen onder koud water. Zet de bonen minstens de nacht  in vers water in de week.

bruine bonen koken

Zet de volgende morgen op. Kook de bonen tot ze gaar zijn. Vers gedroogde bruine bonen zijn in ¾ uur gaar, maar echte oudere gedroogde bonen hebben soms wel meer dan 2 uur nodig om gaar te worden. Zijn ze dan nog niet gaar, dan zijn de gedroogde bruine bonen gewoon veel te lang bewaard.

Voeg geen zout bij het begin van de kooktijd toe, want dan worden de bonen vaak veel taaier. En koken ze moeilijke gaar. Zeker de schilletjes blijven daar erg hard.  Vroeger wel vaak wat houtas erbij gedaan. Dat bevordert zeker het sneller gaar worden van de bonen. Zout de bonen pas als ze gaar zijn.Neddis 2015 Eigenheimers

De aardappels schillen en samen met de gare bonen in het kooknat van de bonen gaar koken. Is er te weinig kooknat voeg er dan wat groentebouillon bij. Kook de aardappels in stukjes  in maximaal een 30 minuten gaar. Voeg na 15 minuten de stukjes appel erbij. Gebruikt men gedroogde appelschijfjes voeg die dan gelijk met de aardappelen erbij.

Hutsel alles goed om, maak eventueel op smaak met wat zout en peper. Ook een beetje sambal verbetert zeker de smaak. Soms is het nodig wat vet of boter toe te voegen.

Bak in tussen de ui in ringen in wat koolzaadolie mooi bruin, maal er royaal peper over en zout naar smaak. Aan het eind van de baktijd van de uien voegt men wat honing, stroop of rietsuiker erbij om de uien van een suikerlaagje te voorzien.

gebakken uien

Geef de uien bij de hutselpot of schep ze er doorheen.

Heerlijke ouderwetse ( zelfs vegetarische) winterkost.

Grove mosterd smaakt er lekker bij. Wilde men er nog wat bij eten werd er vroeger vaak kippers of warm gerookte haring( harderwijkertjes) bij gegeten.

harderwijkertjes

harderwijkertjes

En dat smaakt er erg lekker bij.

Lees over boerenkool met haring: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuiderzee-nog-niet-helemaal-vedwenen-tradities/NEDDIS HARDERWIJCKER BOEENKOOL

Vijfschaft werd vroeger in de winter rond Utrecht gekookt. Het recept lijkt wel iets op deze winterse hutselpot:  https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/vijfschaft/

vijfschaft

 

 

ECHTE STEVIGE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

roeren in de kookpot vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>