HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

“KAPSALON” moderne Nederlandse frietcultuur

kapsolons groot en klein “KAPSALON”

Het meest erge dat de meesten van ons kan overkomen is dat men een lange haar in z’n voedsel vindt. Dat geldt voor mezelf ook. En om die reden zou ik vroeger dan ook nooit een gerecht met de naam “Kapsalon” bestellen. De jongere generatie denkt daar anders over, want al mijn dochters bestellen dit gerecht en een aantal vonden de combinatie zelfs lekker. En ik moet toegeven dat ik tegenwoordig ook van sommige “kapsalons” zit te smullen.

Kapsalon bestaat eigenlijk nog niet zolang. Het is gebaseerd op een gerecht dat de kapper van kapsalon Tati Nathaniel Gomes in 2003 samenstelde in shoarmazaak El Aviva uit Rotterdam. Deze horecazaak levert tegenwoordig een hele rits aan kapsalon gerechten. Sinds 2011 wordt er zelfs in Rotterdam de jaarlijkse gouden kapsalon uitgereikt voor het beste “ kapsalon”. En deze zomer is de bedenker van onze “kapsalon” plechtig in Rotterdam ter grave gelegd. Kapsalon hoort nu bij ons culinair verleden.

frietje_kapsalon

Kapsalon wordt in een aluminiumbakje geleverd. Met over de frites, naar keuze kip, döner, shoarma, kebab en zelfs falafel voor een vegetarische variant. Daarover wordt onder een gril Goudse kaas gesmolten. En het geheel wordt geserveerd met sambal of knoflooksaus en een salade.

station kapsalon

De koppeling tussen het aluminiumbakje en het gerecht “kapsalon”gaat zelfs in Rotterdam zover dat door z’n overkapping van aluminium het nieuw station in Rotterdam de bijnaam kapsalon heeft gekregen.

Maar een eetcriticus gaf de volgende weergave van het gerecht kapsalon:

uit een recensie kapsalon

KAPSALON: OOK FRIETCULTUUR – NEDERLANDS DIS

patat met mayo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>