Vogelnestjes is een streekgerecht uit Noord Brabant, maar men kent dit ook in Belgisch Limburg.
Dit gerecht wordt vaak speciaal voor Pasen klaargemaakt. De versie uit onder andere Tilburg is hier zeer geschikt voor:
VOGELNESTJES UIT TILBURG
Ingrediënten:
- ½ kilo rundergehakt
- 4 grote eieren
- 1 klein eitje
- peper, zout, nootmuskaat
- ½ ui heel fijngesneden
- 10 takjes bieslook (fijngeknipt)
- Bloem
- Paneermeel of gestoten beschuiten
- eiwit van 3 eieren
- 1 flesje bier uit bijvoorbeeld uit Oirschot ( museumbrouwerij)
Bereiding:
Als je van hard gekookte eieren houdt kook dan de 4 grote eieren hard ( opzetten met koud water, als het water kookt nog 7 tot 9 minuten zachtjes doorkoken). Vind je het lekkerder dat het eigeel nog vloeibaar is, kook dan de eieren slecht 2 tot 3 minuten. Eieren uit het warme water en laten schrikken in koud water. En dan voorzichtig pellen.
Maak het gehakt aan met de ui, de bieslook, het eitje, paneermeel , peper, zout en nootmuskaat. Bekleed de eieren met een laagje gehakt. Rol de gehakt door de bloem.
Haal de eieren vervolgens door het eiwit en rol ze dan door de paneermeel.
Bak de vogelnestjes voorzichtig in een pan met wat boter of olie. Bak ze aan alle kanten mooi krokant en bruin. Plaats de gevulde gehaktballen in een ovenschaal . Meng het bakvet met eenzelfde hoeveelheid bier en giet dit bij de gehaktballen. Ongeveer 20 minuten op 180 ⁰C in een voorverwarmde oven.
Vaak worden de doorgesneden gevulde gehaktballen geserveerd op in het rondje gelegde mooi gefrituurde lucifer-frites.
Met wat fijngehakte peterselie serveert men zo echte vogelnestjes.
Van de overgebleven ei-gelen kan men als men wilt in de tussentijd mayonaise maken.
Anderen vinden er warme tomatensaus soms zelfs met aardappelpuree er erg lekker bij.
Dit gerecht van in gehakt ingepakte eieren is ook met andere namen bekend, wat dacht U van VERLOREN EIEREN & SCHOTSE GEHAKT BALLEN.
VEGETARISCHE VERSIE van VERLOREN EIEREN
Stoof in wat boter een halve fijngesneden ui ,wat knoflook, en wat fijngehakte hazelnoten aan. Als het bruin begint te kleuren 200 gram goed gewassen en uitgelekte spinazie ( en eventueel 2 blaadjes zuring zonder steel in reepjes). Als de spinazie goed doorgestoofd is van het vuur en af laten koelen. Kook in de tussen tijd 3 eieren hard. Gebruik diepvries bladerdeeg. Maak de plakjes los en kwast in met losgeklopt ei. Leg op 5 plakjes elk een half ei, met erom heen de uitgelekte spinazie en wat geraspte nagelkaas. Randen goed met ei in kwasten en de andere bladerdeegplakjes er op vastplakken. De pakketjes weer met ei in kwasten en nog wat geraspte kaas erover. Ongeveer 20 tot 25 minuten op 200 °c in een voorverwarmde oven afbakken.
Vegetarische verloren eieren: mooi gerecht zonder vlees voor Pasen.
Opdienen met een voorjaarssalade.
Martin P. uit Arnhem mailde Nederlands dis dat hij als kind spinazie met aardappels en verborgen eieren at. De jus van de verborgen eieren werden uiteraard over de gekookte aardappels gegoten. Zijn moeder bakte de verborgen eieren in blueband, dat gaf pas de echte smaak vertelde hij er nog bij.
Om terug te komen bij Noord Brabant, die provincie heeft meer met eieren, wat dacht je van eierkoeken: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/eierkoeken-brabantse/
Zelfs bij Brabantse worstenbroodjes komt ei op het laatst kijken bij de bereiding, al is het maar om het deeg te bestrijken en een goudgeel kleurtje te geven: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/brabants-worstenbroodje/
ALLE GERECHTEN VOOR PASEN : NEDERLANDS DIS