Kerrie werd in soepen vaak gebruikt om een saaie soep met niet te veel smaak wat op te peppen.
Jammer genoeg wist men toen in het algemeen niet dat je een kruidenmengsel als kerrie eerst eigenlijk met vet of boter in een pan moet aan roosteren om de eigenlijke smaak naar voren te krijgen. Doet men dat niet zoals vroeger eigenlijk meestal gebeurde dan functioneert kerrie door de kurkuma= geelwortel die er altijd in zit eerder als kleur bepalend product dan als smaakmaker. Want kurkuma kleurt gerechten mooi geel: van zacht geel tot diep goudachtig.
MAAK ZELF ALS VROEGER JE KERRIEMENGSEL: https://www.nederlands-dis.nl/basis/kerry-of-kari-of-kerrie-kruidenmengsels-een-oude-traditie/
EENVOUDIGE KERRIESOEP
Maak een kerriesaus van
Wel de kerrie in wat boter eerst mooi aanbakken op een zacht vuur, totdat de keuken heerlijk geurt.
Voeg daar al roerend 1 liter bouillon ( soort naar eigen voorkeur) bij. Breng weer tot de kook en voeg dan de witte saus erbij. Goed roeren en laat alles een kwartier zachtjes door garen.
Snij 1 hardgekookt ei in kleine blokjes en meng die erdoor. Serveer met gebakken broodcroûtons.
Broodcroûtons maak men het beste van wat ouder brood. Snij het brood ( zonder korst ) in dobbelsteentjes en bak ze in wat boter mooi bruin. Vroeger werd vaak reuzel om in te bakken gebruikt.
Recept Witte of Bechamelsaus: https://www.nederlands-dis.nl/dis/sauzen/witte-saus-een-van-de-basis-sauzen/
Om de kerriesoep te vullen werd vaak gekookte rijst toegevoegd.
Onze Oma maakte ook soms Kerriesoep, maar dat was toch al een heel andere soep.
KERRIESOEP van mijn grootmoeder
FASE 1
- 500 gram kalfs- of kippenpoulet
- 1 lepel olie
- 250 gram kalfsschenkel
- 1 kleine ui in grove plakken
- 1 takje lavas
- ½ winterwortel
- Takje peterselie
- 4 gekneusde peperkorrels
- Klein stukje foelie
- 1 ½ liter water
- Zout naar smaak
DE DAG VOORAF
Was de schenkel of kalfsbeen. Verhit de olie in een soeppan. Zet de schenkel en het poulet aan in de olie, maar kleur het vlees nauwelijks. Voeg dan de ui erbij en smoor alles aan. Giet er dan de water bij en de rest van de ingrediënten. Schuim de pan als het tot koken is gekomen af en laat de bouillon verder op een laag vuur zeker 1 ½ uur trekken. Zeef dan de bouillon. Zet de gezeefde bouillon koud weg.
DE VOLGENDE DAG
FASE 2
- 1 kleine ui in ringetjes
- 1 teentje knoflook
- 1 klein stukje santen ( geconcentreerde kokosmelk)
- 60 gram gebroken rijst
- 1 eetlepel kerriepoeder
- Wat room
- sambal
Snij de volgende dag het vlees in kleine stukjes. Schep voorzichtig het vet van de bouillon.
Smelt wat van het vet in een pan en bak daar de uienringen in de kerriepoeder mooi goudgeel. Doe er dan de rijst bij en bak die ook licht aan. Voeg dan de fijngehakte knoflook en de santen en ½ glaasje room erbij. En giet er dan al roerend de koude bouillon bij. Breng het geheel aan de kook en laat het op een zacht vuur in zeker 25 minuten gaar koken. Voeg dan de stukjes vlees erbij en laat dat ook doorwarmen. Soep op smaak maken met peper, zout en een mespuntje sambal.
Als garnering wat ringetjes bosui,dunne prei of peterselie/koriander blaadjes.
OOK in het menu van eind maart, komt een kerriesoep in voor. Dit maal gebaseerd op een recept uit het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool van mevrouw Wannee: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/weekmenu-13-eind-maart-voorjaarsmenu-uit-de-jaren-dertig-van-de-20ste-eeuw-rond-1935/