HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KERRY of KARi of KERRIE KRUIDENMENGSELS   EEN OUDE TRADITIE

specerijenhandel 2Al lang gebruiken we hier kruiden en specerijen die van verre werden geïmporteerd.

Zoals de kok de heer A.G.L.Westenberg uit Hilversum al in 1893 schreef:

“… Gemalen specerijen bieden een ruim veld voor vervalschingen. Bijna geen enkele wordt in zuiveren toestand verkocht. Doch het spreekwoord “de wereld wil bedrogen zijn” is hier volkomen van toepassing, daar de gemalen specerijen meestal goedkooper zijn dan die in geheelen toestand. Men kan daarenboven de benoodigede specerijen zelf malen….”

In zijn lijstje met handige specerijen noemt hij ook kerrypoeder. Dus toen was  kerrypoeder al gewoon verkrijgbaar in ons land. En bij recepten in zijn kookboek het “Nationaal Kookboek”  uit 1900 komt onder andere een recept voor Potage au Kari of te wel Kerry-soep voor. Maar ook Kerry-saus staat erin.

specerijenhandel 1

Kerry poeder of Kerrie poeder zoals het tegenwoordig heet is vanuit India in Indonesië gekomen. En met migranten uit Indonesië weer in Nederland gekomen. De huidige samenstelling in Nederland wijkt behoorlijk af van de oorspronkelijke  Indische mengsels.

RECEPT HOLLANSCHE KERRY POEDER

  • 2 theelepel kaneel of kassieNeddis kaneel 3

 

  • 1 theelepel kruidnagel

Neddis kruidnagels 2

  • 2 theelepel gemalen gemberpoeder

Neddis gemberwortel 2

  • 2 theelepel fenegriek
  • 2 theelepel mosterd ( geel of zwart)
  • 1 theelepel gedroogde Spaanse peperspaanse pepers
  • 4 theelepel korianderzaad

Neddis koriander 1

  • 4 theelepel geelwortel( gemalen)
  • 2 theelepel komijn
  • 2 theelepel kardemon ( zaadjes eerst uit de peulen halen)Neddis Kardemon 3

 

Rooster alle kruiden eerst kort in een droge pan aan en vermaal ze daarna samen het liefst in een porseleinen vijzel tot het een goed gemengd mengsel is geworden.vijzel

Volledig laten afkoelen en in een glazenpotje met deksel bewaren. Plak een etiket op het potje met de naam van de inhoud en ook de datum.

 

Ook Rommelkruid wordt in dit kookboek als ingrediënt voor Balkenbrij genoemd.

Voor recept Rommelkruid kijk op: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/rommelkruid-oud-authentiek-kruidenmengsel/Rommelkruid rood en bruin

Kruidenmengsel volgens het recept van Nederlands Dis worden door www.kruidenmagazijn.nl gemengd en op internet, maar ook in boerderij-winkels verkocht.

HEERLIJK GEURIG KOKEN : NEDERLANDS DIS

specerijen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>