HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RATJETOE met KORNéT BEEF NEDERLANDS EETTRADITIE

pureestamperRATJETOE was oorspronkelijk door elkaar gestampte middagkost voor soldaten. Omdat dit eten vaak niet zo goed bereid was en uit matige bestanddelen was samengesteld staat ratjetoe ook vaak voor middelmatig eten. Toch bestaan er versies van Ratjetoe die best te moeite waard zijn om te maken.

Vroeger werd vaal zout pekelvlees in veel gerechten verwerkt. De mensen waren zo gewend aan de smaak ervan dat toen pekelvlees langzamerhand verleden tijd begon te worden men toch nog een vergelijkbaar product bleef gebruiken. Zo is Kornét Beef populair geworden. Meestal kopen we deze kleine stukjes gezouten rundvlees in blik.  corned beef “Corned Beef” in blik is net als Patrami door Joodse emigranten in Noord Amerika populair geworden. De oorsprong  van Patrami de gerookte variant van pekelvlees ligt waarschijnlijk ook bij Roemeense joden. Tegenwoordig is Patrami vooral in New York erg in trek om in dunne plakjes op broodjes gebruikt te worden.

Patrami

Patrami

 De huidige blikjes “corned beef” uit Brazilie zijn een goede vervanger voor pekelvlees in veel oude recepten.

RATJETOE

  • 8 plakjes ontbijtspekontbijtspek
  • Wat olie, vet of boter
  • 1 stevige ui, gesnipperd
  • 200 gram corned beef of plakjes pekelvleescorned beef plakjes
  • 1 of 2 gekookte rode bietjes

gekookte rode biet

  • 1/3 kilo gekookte aardappels
  • Wat fijngeknipte peterselie
  • Scheutje koffie- of slagroom
  • 4 eieren
  • Peper en zout uit de molen

Snij spek, ui, het vlees fijn.

Snij de bietjes en aardappel in kleine blokjes.

Bak de stukjes spek in wat vet of olie licht aan. Haal ze uit de pan. Bak dan de ui aan, maar bruin ze niet. Haal ook de ui uit de pan.

Vermeng de aardappelblokjes, de biet in blokjes, het vlees, de ui, de spek,en de room. Maak op smaak met peper en zout ( en eventueel nog wat sambal). Kluts de eieren los met wat peper en zout en vermeng het met de rest.

Bak dit mengsel op een laag vuur in het vet aan een kant mooi bruin. Draai de inhoud in een keer om ( dit gaat goed met behulp van een bord of een vergelijkbare koekenpan of een vlakke deksel). Doe weer wat vet in de pan en bak de ander kant ook mooi stevig en bruin.Ratjetoe

Erg lekker met tafelzuur zoals komkommer of piccalilly. Met een gemengde salade en eventueel wat vers brood een complete maaltijd.

RATJETOEJE is  net zo´n woord als POTDEURMEKARE in de Achterhoek, kijk daarvoor eens op Moos: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/moos-boerenkoolstampot/

boerenkoolstamppot moos

ANDER OUDERWETS ETEN : NEDERLANDS DIS

koken vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>