HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : TUINBONEN IN EEN KAASSAUS

Groenten in blik (of uit de diepvries) zijn relatief goedkoop. En ze zijn misschien wel minstens zo gezond als verse groente. Een groente die weleens wordt overgeslagen zijn tuinbonen. Ze zijn vers uit de peul gepeld klaargemaakt in de conservenfabriek en dus vol vitaminen. De smaak is wat anders dan bruine of witte bonen. Dat weerhoudt mensen ervan om ze te eten. Op dit moment zijn er geen verse tuinbonen in de dop, maar in potten staan ze rustig te wachten op dit prima recept: tuinbonen in een simpele kaassaus.

dora-tuinbonen-met-kaassaus-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • ongeveer 425 gram tuinbonen uitlekgewicht, twee potjes
  • 150 gram ui of sjalot
  • 300 gram mager vlees zoals kipfilet of kalkoenschnitzel
  • 150 gram blauwe aderkaas
  • een scheutje melk
  • peper, zout, nootmuskaat en tijm
  • boter of margarine om in te bakken

Wij konden de hand leggen op een goedkope aanbieding kalkoenschnitzel, maar je kunt ook ander mager vlees gebruiken. Zelfs met een hamlap moet het lukken. Snij het vlees in blokjes en de ui in reepjes. Maak een flinke klont boter heet in een pan, en bak de vleesblokjes om en om gaar, graag met wat bruine randjes. Haal het vlees uit de pan, en bak de ui in de boter.

VEGA: Ook zonder vlees is dit rececht lekker en voedzaam. Je kunt er eventueel wat geroosterde noten of zaden aan toe voegen.

ZachtAls de ui zacht en een klein beetje bruin is, zet je het vuur laag. Doe het vlees weer terug in de pan. Snij de blauwaderkaas in kleine stukjes en doe ze in de pan met vlees en ui. Door de warmte gaat de kaas smelten, en wordt als het ware een dikkig sausje. Als het te dik blijft, doe er dan een scheutje melk bij. Niet teveel, anders wordt de saus weer te dun. De saus moet als het ware aan de bonen blijven plakken, ze mogen er niet in drijven.

blauwe kaas roquefort

Laat de saus een heel klein beetje pruttelen, onder af en toe roeren. Giet intussen de tuinbonen af en spoel ze af met water. Laat ze uitlekken en voeg ze dan bij de uien en het vlees in de kaassaus. Warm alles voorzichtig door. Met wat peper en zout, nootmuskaat en een half theelepeltje tijm breng je het gerecht op smaak. Als de bonen heet zijn en bedekt met een dun laagje kaassaus, is het tijd om op te dienen.

Bruine boterham

Je kunt bij de bonen met vlees kruimige aardappelen geven, of een lekkere bruine boterham. Ook zonder bijlage vult dit maaltje de maag. De smaak van de blauwaderkaas en de bonen samen is heel bijzonder. Zeg maar: het is onverwacht lekker! Voor drie euro voor vier porties ben je al klaar, als je alles zelf moet kopen, en slim inkoopt. En aan het eind van de zomer: nog een keer proberen, maar dan met vers gedopte tuinbonen uit je moestuin!

dora-tuinbonen-met-kaassaus-2

WEER EEN SMAKELIJK en GOEDKOOP BORD VOL LEKKER ETEN : NEDERLANDS DIS

Dit recept hebben we eerder al op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>