HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPINAZIE MET SOLDAATJES echt van vroeger, voor mij pure nostalgie

 

Kleinbladige spinazie

Kleinbladige spinazie

Bij ons thuis was spinazie met soldaatjes een standaard gerecht als de spinazie volop te oogsten was.

Nu hadden we thuis veel vlakke kweekbakken voor groente en zo. Men kende vroeger een slimme methode om met verse paardenmest er voor te zorgen dat in die bakken heel vroeg in het voorjaar royaal spinazie voorhanden was. Zeker omdat dan er weinig andere verse groene al zover gegroeid waren om te oogsten. Alleen zuring en echte raapstelen stonden vaak vrolijk groen te wezen.

Nu hoorde bij ons enige blaadjes zuring vast bij spinazie. En geloof me echt. Deze echt zure blaadjes toegevoegd aan spinazie zorgen ervoor dat de smaak van spinazie veel romiger wordt. Zo vonden wij spinazie echt lekker, dit in tegenstelling tot veel vriendjes van me. Lukte het me om een van mijn vriendjes mee te laten eten ( meestal als mijn ouders elders druk bezig waren) kwam er in het voorjaar zeker spinazie met soldaatjes (met zuring) op tafel. En natuurlijk was het toen aangeleerd om je beleefd te gedragen en alles wat men je voorzette te eten, hun gedrag ging die beleefdheid ver voorbij. Er werd zelf later voor hun moeder gevraagd hoe bij ons toch die lekkere spinazie bereid werd.

Spinazie blijft nog steeds een favoriete groente voor me. Nu ook zeker wel ook zonder zuring.

Zelf stoven we nu anders, eerst bakken we wat ui met knoflook in boter aan. Hierbij voegen we de gewassen spinazie zonder extra water. Dit stoven we zolang aan totdat de spinazie helemaal verkleurd en geslonken is.

Wat apart geroosterde pijnboompitten en wat broodkruin met wat (zure) room maken het compleet, na royaal met versgemalen peper- en zoutmolens er over aan de weer te zijn geweest. Zelfs bij wilde spinazie met die veel grotere bladeren ( in repen gescheurd) komt bij ons de traditionele spinaziemolen of een snijmes er niet meer bij van pas.

Vroeger was er geen spinazie ( en vele andere groenten) zonder soldaatjes. Echt recepten zijn voor soldaatjes niet te vinden, behalve dat

“……..men brood in repen moest snijden en in boter knappend en bruin moet bakken…..”

In de loop van de tijd na de tweede wereld oorlog verdwijnen soldaatjes gewoon uit de kookboeken en uit de spinazie op onze tafel. Het tijdperk spinazie à la crème breekt aan. Maar in mijn jeugd waren ze er nog volop. En stonden de soldaatjes in gelid rond een gerecht dan werden er geen aardappels opgediend.

soldaatjes

RECEPT SPINAZIE met SOLDAATJES

Ingrediënten:

  • 1 ½ – 2 kilo jonge spinazie
  • (naar smaak 4 blaadjes zuring zonder de stelen en de midden nerf in kleine reepjes)
  • ½ ui ( fijn gesneden in ringen)
  • 100 gram boter
  • 200 gram gekookte ham ( in reepjes) facultatief
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • Peper en zout, wat vers gemalen nootmuskaat
  • 75 gram belegen boeren kaas in plakken ( handig die Nederlandse kaasschaaf)
  • 6 – 8 plakken brood ( liefst wit)

Was spinazie ( en eventueel de zuring) grondig. Laat vervolgens uitlekken.

Smelt 25 gram boter in een wok of een braadpan. Bak de ui glazig in 3 minuten. Voeg de spinazie toe. Een stoof de spinazie aan, totdat de spinazie stevig is geslonken. Vind je de spinazie te grof, haal dan de spinazie uit de pan en snij de spinazie fijn. Daarna voeg je de spinazie weer terug in de pan of ga je gewoon verder met koken. Voeg eventueel nu de hamreepjes toe en stoof alles nog een minuut of wat. Op smaak maken met wat zout en peper en nootmuskaat. Klop de eieren los met de melk. Haal de spinazie van het vuur en roer er het eimengsel door. Verwarm een oven voor op 200 ⁰C.  Beboter een ovenschaal met wat boter. Doe het ei-spinaziemengsel in die schaal. Bedek de schotel met de plakjes kaas. Zet de ovenschaal zeker 10 tot 15 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is en enkele bruine kleurvlekken heeft.

spinazieschotel

Dan is het tijd om de soldaatjes te maken. Snij de plakken brood in reepjes en bak die in de rest van de boter aan alle kanten mooi bruin. Steek de soldaatjes aan de rand van het gerecht.

Andere gerechten met spinazie:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-spinaziesoep/

spinaziesoep friese

&

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-aardappel-matzestaart-jiddisch/

of

natuurlijke een lekkere simpele salade van een handvol of wel twee verse spinazie, wat verse daslook of fijngesneden knoflook, wat olie en citroensap en een handje vol eetbare bloemen als dovenetel, madelief, o.i. kers of viooltjes. En natuurlijk een handvol vers geroosterde zonnepitten.

Grove of Turkse Spinazie

Grove of Turkse Spinazie

 

GROENTE VAN ALLE SEIZOENEN : NEDERLANDS DIS 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>