In Groningen bekend als streekgerecht: Haite Bliksem. Had je vroeger meerdere hoogstam-appelbomen dan werden de appels natuurlijk gewoon bewaard & gegeten en verwerkt tot appelmoes en appelgelei. In sommige regio’s werd er appelstroop gekookt. Niet alle appelsoorten lieten zich goed verwerken of waren moeilijk zelfs op bedjes van stro te bewaren. Dan kon je appelstukjes in schijven nog drogen. Deze bleven zeker tot de volgende zomer lekker. Daar werd natuurlijk ook stamppot van gemaakt. Door de appels bleef de stamppot lang heet. Je kon er letterlijk je mond er aan branden, vandaar de naam van deze hete stamppot. In heel Nederland heb je er variaties op. Dit recept komt uit Groningen van vroeger. En werd tot het eind van de lente, begin zomer gemaakt. Alleen dan om de laatste gedroogde appeltjes op te gebruiken.
HAITE BLIKSEM
Ingredienten
- 450 gram gedroogde appels (ringen of partjes)
- 2 kilo aardappelen
- snufje zout
- 400 gram verse worst
- 330 gram spekplakken
- 1 zoetzure appel
- kruidnagel
- 3 eetlepels stroop
- boter
Bereidingswijze
Gedroogde appeltjes 1 nacht in een pan water weken. Breng de volgende dag de appeltjes in het weekwater aan de kook.
Schil de aardappelen. Kook de aardappels met het zout, kruidnagel,de worst in de pan van appeltjes in ongeveer 30 minuten gaar.
Haal de worst uit de pan. Giet het vocht af , maar bewaar dit nog even. Vis de kruidnagel uit de pan. Bak in de tussen tijd de speklapjes krokant, bak in hetzelfde spekvet de verse appel in schijfjes lekker bruin. Stamp het mengsel van de aardappel en appels grof met wat boter en stroop. Serveren met de gebakken appelschijven, de speklappen en de worst in plakjes.
OOK LEKKER UIT HET NOORDEN – GRONINGER DIS