Tomaat is niet meer weg te denken uit ons dagelijks eten. Van zomergroente is het een jaarrond product geworden. Maar nazomer-tomaten van de koude grond smaken nog steeds het lekkerste. Gebruik ze voor gemoorde tomaten: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/tomaat-gesmoorde/
Maar om zelf tomatensoep te maken is een ander verhaal. Oude kookboeken gingen uit van rijke vlees- of soeptomaten, die in die tijd eigenlijk alleen hier in de nazomer beschikbaar waren. Wat nu precies een soeptomaat is, blijft me onduidelijk. Ik weet alleen dat je van vlezige, goed rijpe tomaten heerlijke soep te maken is. Daar werd vroeger waarschijnlijk ook soep van gemaakt en lekkere tomatensaus van gekookt. Buiten deze periode gebruikte men als men echt tomatensoep wilde maken tomatenpuree uit blik of pot. Tegenwoordig worden in ons land het hele jaar door tomaten gekweekt , maar normaliter wel in verwarmde kassen. Deze zijn prima voor de sla , maar om er tomatensoep van te koken zijn ze vaak te waterig,te zuur en te licht van kleur.
Kun je buiten het nazomerseizoen aan rijpe Roma tomaten uit Spanje of Italië komen dan is dat zeker te verkiezen ( maar natuurlijk niet zo duurzaam). Maar zo niet, maak dan je tomatensoep van een blik gepelde tomaten op sap of een fles passata di pomodoro, het liefst biologisch. Een grote fles van ongeveer ¾ liter geeft een prachtige basis voor een zongerijpte soep, stoofgerecht of saus.
Snelle tomaten-bonensoep
Nodig:
- 1 klein blik gepelde tomaten op sap ( 400 gram) of een halve fles passata
- wat groente bouillon
- 2 eetlepels gekookte witte bonen
- wat maïzena
- handje verse peterselie of koriander
Alles behalve de maïzena en kruiden bij elkaar mengen. Aan de kook brengen. Op smaak met peper, zout en eventueel wat suiker of gemberstroop. Ook wat sambal maakt de smaak dieper. In wat water maïzena oplossen. Al roerend bij de soep voegen en zachtjes nog steeds roerend gaar koken.
De verse kruiden fijn geknipt er over strooien. Ook geraspte kaas smaak er lekker in en een scheutje (koffie-)room.
- Men kan naar wat men heeft bijvoorbeeld restjes rijst, gekookte aardappel en groente bij deze soep voegen.
Recept uit Margrietkookboek van vlak na de tweede wereldoorlog.
Heldere Tomatensoep
Nodig:
- 1 ½ liter bouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- Stuk ui & wortel
- Paar takjes peterselie
- Stukje foelie en laurierblad
- Wat tijm
- 3 peperkorrels
- Schijfje citroen zonder pitten
- 40 gram rijst of vermicelli
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- Wat bouillonextract of aroma
Laat alle droge en groene kruiden en groente in een goed gesloten pan, samen met het schijfje citroen, gedurende een 1/2 uur in de gezeefde, aan de kook gebrachte bouillon, zachtjes trekken. Zeef dan deze vloeistof, breng het weer aan de kook en voeg de tomatenpuree en de rijst ( of vermicelli) toe. Laat alles ½ uur zachtjes koken. Maak de soep op smaak met de peterselie en het bouillonextract of aroma ( of peper & zout).
Carnavals tomatensoep:
Op basis van tomatensap en witte bonen in tomatensaus wordt in Limburg met carnaval een soep gegeten: https://www.nederlands-dis.nl/soep/oude-wijvensoep-truujesoep/
ALLE MOGELIJKE TRADITIONELE SOEPEN : NEDERLANDS DIS