Broodpap is een traditioneel gerecht, hoofdzakelijk gemaakt van oud brood en melk ( of karnemelk).
Gewoonlijk werd vroeger niets weggegooid, maar kliekjes en alles dat niet gelijk op gegeten kon worden werden verwerkt tot nieuwe gerechten. In de periode van koken op een open vuur werd veel gewoon in de grote kookketel gedaan, zo ontstonden gerechten als hutspot of hutselpot zoals het in de Middeleeuwen heette.
Oud brood werd nooit weggegooid. Gedroogd en gemalen werd het tot paneelmeel verwerkt. En in gebak en kooksels kon je altijd oud brood gebruiken. Broodpap werd zo nog tot in de jaren 70 van de 20ste eeuw in onze lage landen vaak gegeten. Met het toenemen van de welvaart wordt oud brood jammer genoeg steeds vaker weggegooid.
Er zijn meerdere recepten met oud brood op Nederlands Dis, zoals:
https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/herfst-ovenschotel-met-oud-brood-en-rommedoe/
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/broodschotel-met-rozijnen-krenten/
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/restgebruik-kersenkoek/
Maar simpele broodpap smaakt ook lekker. In Noord-Holland werd deze pap bolpap genoemd. Oud brood en oude koekjes heten in die provincie ‘bol brood’ en ‘bolle koek’. Dit komt omdat oude koek of brood door vocht dikker wordt.
BROODPAP
Een luxe versie van tegenwoordig:
Een halve liter melk koken we met
– stukjes citroenschil
– snufje kaneel
– 6 sneetjes oud brood
– 50 g suiker.
Na het koken voegen we
– klontje boter
– naar smaak: fruit en gemalen noten toe voegen
Vroeger werd broodpap ook met taptemelk en karnemelk gemaakt.
Voor meer pap en brij gerechten kijk op de serie artikelen onder het kopje pap & brij, zoals:
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pap-brij-1/
ALLE TRADITIES IN DE LAGE LANDEN: NEDERLANDS DIS