In de vastentijd werd traditioneel vaak slecht een warm gerecht per dag gegeten. Dat was of een warme stoofpot met peulvruchten of een gevulde soep. Nu stond deze tijd van het jaar zeker nog of het nu gevroren had of niet er nog boerenkool in de moestuin. Naast als stamppot werd die vaak ook verwerkt tot een stevige soep. Door bij het gerecht een handje geroosterde noten of zaden te strooien kreeg men hier zeker voldoende voeding mee binnen. Meerdere variaties op deze soep treft men in oude kloosterrecepten aan.
BOERENKOOLSOEP Vegetarisch
3 eetlepels olie ( raap- of olijf)
1 grote ui, grof gesneden
½ kilo kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
1/3 kilo gesneden boerenkool in kleine stukjes
1 ½ liter groentebouillon ( zelf getrokken)
2 theelepels azijn
Zout en peper uit de molen
Handje zonnepitten ( of hazelnoten of andere noten).
Verhit de olie en fruit de uien totdat ze glazig zijn. Schep de aardappelblokjes en de boerenkool erbij en als alles een beetje is aangebakken op zijn laatst de bouillon. Kook de soep op een laag vuur gedurende een ruim kwartier ( tot de kool voldoende gaar is).
Gebruik een stamppotstamper om de soep een wat gemengde grovere structuur te geven ( een staafmixer kort werkt ook).Breng op smaak met azijn, zout en peper.
Rooster de zonnepitten of noten in een droge koekenpan rustig tot ze mooi licht bruin zijn. Strooi ze over de soep.
In plaats van zonnepitten kan men ook pompoenpitten, ( wit of zwart) sesamzaad of pijnboompitten geroosterd er op strooien. In plaats van hazelnoten smaken cashewnoten en amandelen ook lekker.
- Recept voor groentebouillon gemaakt van afsnijdsels van groente : https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/
- Of de zoutarme variatie erop: https://www.nederlands-dis.nl/basis/zoutarme-groente-bouillon-basistechnieken/