Met de keuken van Suriname zijn er kleurige, unieke gerechten aan het traditionele eten in de lage landen toegevoegd. Er bestaat nergens op de wereld een keuken waarin zoveel exotische eetculturen zijn verenigd als in de keuken van Suriname.
Een stukje geschiedenis van Suriname (althans zoals ik persoonlijk dat nu zie).
“Nadat de Spanjaarden met Columbus Amerika hadden ontdekt”, ontstond een zoektocht naar het goudland. Alleen in Suriname is dat goud nooit gevonden. Voordat Nederland rond het eind van de 17e eeuw zich Suriname toe-eigende vestigden zich al Spanjaarden, Nederlanders, Engelsen, Fransen en Portugese Joden in dit land. Voor de plantages van deze kolonisten bleken de autochtone bevolking niet geschikt als goedkope arbeidskrachten. Daarom werden er Afrikaanse slaven ingevoerd. De Afrikaanse slaven troffen het in Suriname erg slecht, want daar heerste de meest onmenselijke vorm van slavernij, misschien wel de wreedste van de hele wereld. Ondanks de vreselijke straffen liepen veel slaven weg en leerden van de Indianen dus de oorspronkleijke bevolking) onder andere cassave te bewerken en te eten. Nog steeds wonen nazaten hiervan als `Bosnegers` in het binnenland van Suriname. Erg laat, eigenlijk pas in 1873 werd de slavernij echt afgeschaft in Suriname. Vrij-geworden negerslaven vestigden zich in Paramaribo en werden Creolen genoemd. Hun keuken noemt men de Creoolse keuken. Om het wegvallen van de slaven op te vangen sloot Nederland een deal met Engeland. Zo kwamen Indiërs naar Suriname. Brits-India werd ook Hindoestan genoemd en zo kregen we de Hindoestaanse keuken. Eind 19 eeuw kwamen hier Javanen bij, die in Indonesië werden geronseld en met deze nieuwe bewoners de Javaanse keuken. Ook zijn er nog een beperkt aantal Nederlandse boeren naar Suriname geëmigreerd. Zo werden eeuwenoude eetculturen met elkaar gemengd, maar bleven toch ook naast elkaar bestaan.
Elke bevolkingsgroep uit Suriname kent zijn eigen eetgewoonten, gerechten en wijze van bereiden.
Omdat er een beperkte keuze aan en vaak andere grondstoffen en etenswaren beschikbaar waren, vermengde de keukens zich toch en paste elke keuken zich in de loop der jaren aan. Zo ontstond de unieke keuken van Suriname. Met de komst van vele mensen uit Suriname in Nederland moesten deze hun keuken opnieuw aanpassen aan wat in Nederland beschikbaar en betaalbaar is.
Bij de aardappelsoepen kwam er voor het eerst een gerecht uit Suriname te sprake op Nederlands Dis. Dit was een reden te meer om nu de invloed van de Surinaamse keuken op onze keuken te bekijken.
Voor Aardappelbravoe kijk op – https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-meerdere-variaties-op-aardappelsoep/
De eerste assiosatie met Surinaams eten is waarschijnlijk `Bruine bonen met rijst`. Nu wordt bijna bij alles in Suriname rijst gegeten. Voor mij is echter Rotie met KIP Massala en kouseband met aardappelen waarschijnlijk het meest kenmerkende eten van Suriname. Dat komt waarschijnlijk door mijn te beperkte ervaringen met deze keuken.
DUS NU ROTIE
Rotie is een soort dunne pannenkoek gemaakt van een soort brooddeeg en gebakken op een ijzeren plaat. Het is de Surinaamse versie van het platte brood `Chapati` uit de keuken van India. Met Rotie worden andere gerechten uit de Hindoestaanse keuken gegeten – massala-vlees en -groenten, dahl, zuurgoed en pepersaus. Meestal geserveerd met een yoghurtgerecht met anijs dêhie en geschaafde witte kool.
Nodig
- 250 gram bloem of tarwemeel
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- Maximaal 1 glas lauw water
- Een klont ghee of mengsel van half boter-half olie
In Suriname werd baksoda ( dubbelkoolzure soda ) als bakmiddel gebruikt . Meestal is dat bij een apotheek wel te koop. Gewone bakpoeder werkt ook goed (alleen de smaak wordt een beetje anders). Zeef de bloem in een kom, voeg de zout en bakpoeder toe. Kneed zoveel water door de bloem dat er een mooi soepel deeg ontstaat.
Kneed het deeg goed door, het mag niet brokkelig zijn en niet te nat worden. Zet het deeg op een lauwwarme plek minstens een uur weg afgedekt met een theedoek. Verdeel het deeg in 6 tot 8 bollen en rol elke bol uit tot een dun flap deeg.
Verwarm de rotieplaat of een ijzeren koekenpan. Bestrijk deze met een weinig ghee of boter-olie mengsel. Bak een kant van de rotie rustig licht bruin. Bestrijk de ander zijde met ghee en bak die ook maar gaar en bruin. Gebruik een ouderwetse pannenkoekenmes om de rotie te keren. Stapel de rotie op een schaal en houdt ze warm tot dat alle gebakken zijn.
* Ghee (Ghieuw in Suriname) is geklaarde boter. Deze kan zeer hoge temperaturen aan zonder te verbranden.