HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZAANSE MOSTERDSOEP

zaanse mosterd

ZAANSE MOSTERD SOEP is een traditioneel gerecht in de kop van Noord Holland.

Een rijke soep met garnalen voor de betere tijden in de Zaanstreek uit de periode net na de Tweede Wereld oorlog. Ontstaan om zich af te zetten tegen het armoede-gebruik van mosterd in de periode van de twee wereldoorlogen en de crisisperiode, waar honger met een mosterdsausje moest worden vergeten.

Soep op basis van een klein pannetje visbouillon ( zelf van wat graten en een viskop, wat prei, ui een pepertje en een kruidentuiltje zo te maken).zaanse schans

ZAANSE MOSTERDSOEP

  • 4/5 liter visbouillon
  • ¼ liter room
  • pot Zaanse mosterd
  • 150 gram liefst grijze garnalen

grijze garnalen, gepeld

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels maïzena
  • wat melk
  • dille of venkel groen
  • peper en zout uit de molen
  • Hete olie ( maak die zelf door wat rode pepers,grof gemalen peper en een teen knoflook/ eventueel een takje tijm in een flesje te doen en aan te vullen met zachte maagdelijke olijfolie – twee weken op een zonnige plek – klaar)kruidige hete olie

Bereiding van de soep:

Breng 0,8 liter visbouillon met 1/5 liter room aan de kook. Roer hier 80 tot 100 gram ( natuurlijk Zaanse) mosterd doorheen.

Maak een mengsel van in melk opgeloste twee lepels maïzena, 2 losgeklopte eidooiers en nog 3 eetlepels room. Houdt de soep tegen de kook aan en giet dit mengsel al roerend bij de soep en blijf roeren tot de soep mooi gebonden is. Op smaak met zout, peper, paar druppels hete olie. Voeg dan van het vuur af er de grijze garnalen bij. Serveren met wat dille of venkel groen.

In plaats van garnalen met visbouillon, kan je deze soep natuurlijk ook vegetarisch met groentebouillon en 100 gram fijne prei-ringetjes maken.

Daarnaast zijn er ook nog variaties met spekjes. Maar geloof me , velen vertellen met overtuiging de originele zaanse mosterdsoep te maken.

 

zegel_zaanse_mosterd-klein

 

ANDERE MOSTERDSOEPEN:

Uit Gelderland en Overijssel – https://www.nederlands-dis.nl/soep/mosterdsoep/

mosterdsoep

Uit Limburg – https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-mosterdsoep-met-grotchampignons/

mosterdsoep limburgse

ALLE TYPERENDE SOEPEN UIT DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>