HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRAAM-ANIJS  (ANISETTE)

anisette

Anisette of kraamanijs is een traditioneel onderdeel van de rituelen rond de geboorte van een nieuwe zoon of dochter

Deze sterke drank wordt gemaakt met zaad van de ook hier groeiende anijsplant.anijszaad

Kraamanijs is, de naam zegt het al, een kraamdrank. De jonge moeder kreeg de drank in het kraambed om aan te sterken en zo snel weer de oude te worden.

Kraamanijs is in feite een drinkbare variatie op beschuit met muisjes. Waarbij er maar een keuze is, dus maakt het niet uit of het een jongetje of een meisje is.beschuit met muisjesAl in de zeventiende eeuw kreeg de door de bevalling vermoeide prille moeder dit te drinken. Anijs had de naam dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen en daarnaast wist iedereen dat anijs bescherming tegen het “boze” bood.

In vroege recepten voor een kraamdrank werden vaak ook andere heilzame ingrediënten gebruikt als valeriaan, kanille, steranijs en het verdovende alsem. Deze drank zorgde er zeker voor dat de al vermoeide prille moeder rustig werd. Maar de voorloper van de latere anisette mocht dan wel rustgevend werken, maar was zeker niet lekker. Door de tijd werd het recept aangepast en werd het een lekker zoet anijsdrankje. Toen was het zo lekker dat iedereen op bezoek bij de pasgeborene en haar moeder er een glaasje van kreeg. En daarbij werden natuurlijk vaak ook krakelingen gereserveerd als symbool van het eeuwige leven ( een krakeling is een vorm zonder einde).

krakeling

 

ANIJSLIKEUR

Snelrecept voor een anijslikeur:

  • 1 liter brandewijn
  • 30 gram anijszaad
  • Stukje pijp kaneel
  • 15 gram kardemom
  • 250 gram rietsuiker
  • 100 cc water

 

Bereiding: Peuter de kardemom peulen open en haal er de zwarte zaadjes uit.

Samen met de anijs in een vijzel. Stevig vermalen. Zet de water op, los hierin de suiker op. Laat vervolgens de suikerstroop afkoelen. Giet dan de suikeroplossing over de kruiden. Voeg de brandwijn toe. Even roeren en lauwwarm afgedekt zeker 24 uur wegzetten.

Beter is het de jonge anisette 9 maanden weg te zetten en na de geboorte te zeven en gelijk te serveren. Maar de laatste drie maanden van een zwangerschap levert al een anisette op met een diepe smaak. Wel goed zeven ( door een doek heen of filterpapier).

kardemom

kardemom peulen gevuld met zwarte zaadjes

steranijs

Steranijs, in elk vakje zit een zaadje

A. de Wees Distilleerderij de OOIEVAAR uit Amsterdam laat traditiegetrouw nog steeds speciale geboorte-kruikjes maken. ( www.de-ooievaar.nl/)

geboortekruik van de ooievaar voor kraamanijs

ANDERE TRADITIES BIJ GEBOORTE

In Friesland Suikerbrood of krentenbrood na een geboorte of heel soms alle twee:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/sukerbolle-friesland/cake met krentenFries suikerbrood

En een andere kraamdank: kandeel : https://www.nederlands-dis.nl/dranken/bijzondere-drankjes-advocaat-kandeel/

kandeel in fles

 

MOOIE TRADITIES VAN VROEGER : NEDERLANDS DIS

baby & kraamtijd

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>