HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SNELLE   PAARDENBLOEMDRANK OF BIER een goede traditie

paardenbloem 4

Paardenbloembier maak ik nog vaker dan brandnetelbier, maar beide zijn erg lekker en snel klaar.

En als ze klaar zijn moet je ze vlot opdrinken , dus een goede reden om wat vrienden uit te nodigen.

De traditie van dit soort licht alcoholische drankjes was in de late middeleeuwen overal hier  aanwezig, gelukkig hebben ze in Ierland en Engeland dit gebruik nog sterk in ere gehouden.

Men moet deze drank alleen daar maken waar paardenbloemen echt in overvloed staan. In de wat meer landelijke gebieden van ons land is dat meestal geen enkel probleem.

SCHUIMIGE PAARDENBLOEMDRANK

Nodig:

paardenbloem 3

  • Minstens 30 jonge, hele liefst al bloeiende paardenbloemplantjes met wortel er al.
  • 5 liter kokend water
  • 1 onbehandelde citroen

citroenschilletjes

  • Stukje verse gemberwortel
  • 2 zakjes droge gist, of gist voor bier of wijn (all purpose type)
  • ½ kilo rietsuiker
  • 25 gram wijnsteenzuur, of citroenzuur (en wat minder als je er een kopje koude zwarte thee bijvoegt) of een mengsel van deze drie

Zet de paardenbloemen een uurtje in koud water, was ze daarna nogmaals en verwijder de haartjes van de wortels met een groenteborsteltje, een dunschiller of wat je maar gemakkelijk lijkt. Daarna nogmaals spoelen.

Neem een pan met 5 liter kokend water en voeg daar de complete paardenbloemen, de schil van de citroen ( dus dun afschillen en dan liefst zonder het wit) en de gember in dunne plakjes (hier de schil eraf snijden). Kook alles zeker 10 minuten goed door.

Doe het wijnsteenpoeder ( of de variatie erop) en de suiker in een gistingsbak.

Giet de gekookte paardenbloemvloeistof bijna nog kokend door een zeef hier bij. Nu blijven roeren tot de suiker is opgelost.

citroenPers intussen de rest van de citroen uit en voeg dat samen met de gist bij de vloeistof als deze minder dan 30 °C is geworden. Weer goed doorroeren en met een kaasdoek of een oud stuk ( wel gewassen) vitrage afdekken. 5 dagen op een warme, tochtvrije plek wegzetten. Wel een paar keer per dag de vloeistof omroeren.

Na vijf dagen de bier door een zeef met kaasdoek filteren en in beugelbierflesjes afvullen ( ik gebruik gewoonlijk hiervoor groschflesjes van een ½ liter). Als je na een week koel wegzetten een flesje voorzichtig openmaakt en als men zoals normaal een stevig sissen hoort is de paardenbloembier klaar om van te genieten.  Wel lekker koud drinken. Net als brandnetelbier met wat ijsblikjes.

De bloempjes van pinksterbloem zijn nu een mooie garnering.

Je voorraad wel snel opdrinken want het is niet echt lang houdbaar., maar men kan dit drankje vrijwel het hele jaar maken.

  • Ik gebruik rietsuiker omdat de lichte karamelsmaak deze paardenbloembier meer diepte geeft ( daarom voeg ik ook altijd een kopje koude thee bij de gistbak).
  • Kardemon als kruid past er goed bij, voeg dat in de gistingsbak eventueel toe ( de zaadjes uit 2 tot 3 peulen is genoeg, even wat plakdrukken met de vijzel geeft nog meer smaak).

Een vergelijkbaar recept: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-brandneteldrank-licht-alkoholisch-schuimend/

brandnetelbier in een groschflesje

brandnetelbier in een groschflesje

 

DE NATUUR BIEDT ZOVEEL : NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

2 Responses to “SNELLE   PAARDENBLOEMDRANK OF BIER een goede traditie”

  1. Sanne schreef:

    Hallo Paul,
    Ik heb het paardenbloemenbier gemaakt. Vandaag het eerste flesje geopend: het bier spoot eruit! Vraag 1: moet ik die andere flesjes nu snel openmaken (omdat ze anders gaan ontploffen?)
    En vraag 2: de kleur van het bier is troebel. Niet helder. Wel is het erg lekker :-). Is het erg dat het troebel is?
    Groet,
    Sanne

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste Sanne,
      een beetje druk laten ontsnappen is een slimmere methode. Er zit langzaam aan minder suiker in het mengsel dus de gisting zal langzamerhand minder worden.
      Zelf meet ik het suikergehalte met een metertje bij alle vloeistoffen die ik laat vergisten of bottel. Zo kan ik precies weten hoeveel kookzuur en alcohol gevormd gaat worden. Je kunt het brandnetelbier voor het bottelen ook nog een paar dagen met een waterslot in een grote fles laten gisten, dan verlies je in ieder geval wat druk als je dan de bier op flessen doet.
      Als je de flessen rustig laat staan worden ze helderder en soms helemaal helder. Maar jouw bier is nog stevig aan het gisten, dan wordt die zeker nog niet helder. Maar helder of niet de smaak is hetzelfde.
      veel succes
      paul

      trouwens een tijd geleden sliepen we in een opkamer boven de kelder. Daar ontplofte in de nacht een fles vlierbloesemchampagne. Gevolg een heerlijke geur in onze slaapkamer en die nacht heb ik als een roos verder geslapen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>