HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VLIERBLOESEM bloeit, wat kunnen we ermee maken !? UIT DE NATUUR OF JE TUIN       

VLIER

vlierbloesem

 

Vlierbloesem in alcoholvrije dranken

VLIERBLOESEMLIMONADE

  • 8 vlierbloesemschermen
  • 4 citroenen ( onbehandelde)
  • 100 gram rietsuiker
  • eventueel wat (echte) vanillesuiker
  • 1 1/2 liter water

Leg de bloemenschermen om en om met de schijven citroen in een glazen fles of pot. Los de suiker al roerend en verwarmend op met wat suiker. Als het is opgelost giet men het met de rest van het water over de citroenen en bloesem. Voeg eventueel nog wat vanillesuiker ( of fijngewreven kardemon) toe. Zo’n 24 uur koel wegzetten. Zeven en koel opdrinken.

* Ook deze limonade kan men met minder suiker maken, alleen is de houdbaarheid dan veel korter.

vlierblloesemlimonade

VLIERBLOESEMSIROOP

 

Kook water royaal voor, laat dat water afkoelen tot dat het zeker lauw is.

Zoek de schermen uit, haal lelijke plekjes en beestjes zoveel mogelijk weg.

vlier in bloei 18 mei 2015

Neem een grote bak (ik gebruik altijd stevige kunststof bakken of emmers, meestal hergebruik van de horeca). Zorg dat deze emmers of bakken grondig schoon zijn en zorg dat ze helemaal droog zijn. Vul zo’n emmer of bak met veel bloemschermen. Overgiet de schermen met zoveel afgekoeld water dat ze onder staan maar dan net en ook niet veel meer dan dat. Span een theedoek over de bak of emmer ( ik gebruik dat grote elastieken voor). Laat dit op een koele plek 24 uur staan. Na die tijd giet je alles eerst door een zeef of een vergiet, zodat je alle bloemschermen kunt verwijderen. Omdat de vloeistof nog veel bloemblaadjes en zo bevat giet je deze vervolgens door een theedoek. Wat je overhoudt is een licht troebele vloeistof.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Per liter vloeistof meet je 1,25 kilo suiker af. (ik gebruik meestal rietsuiker, maar sommigen vinden dat daardoor de siroop te donker wordt. Ik vind de lichte karamelsmaak van rietsuiker erg lekker in deze siroop).

CITROEN

citroen

Verder kan je of per liter 20 gram citroenzuur als poeder toevoegen. Nu kun je ook verse citroenen gebruiken. Voor 20 gram citroenzuur heb ik ongeveer 5 citroenen nodig. Het voordeel is dan wel dat je de schilletjes ( zo die onbehandeld zijn !) mee kunt laten trekken en die geven een wat diepere smaak. Je kan ook ongeveer 250 cc citroensap gekocht in een flesje of twee gebruiken, daar zit in verhouding wat meer citroenzuur in dan in vers sap, maar ook vaak een heel weinig sulfiet! Nu ontsmet sulfiet ook, vandaar. En als je regelmatig een glas witte wijn drinkt krijgt je veel meer sulfiet binnen.

Terug bij onze siroop in wording. Kook de vloeistof met suiker en citroen ( in welke vorm dan ook) al roerend tot de suiker is opgelost. Gebruik je ook de schilletjes van de citroen laat die dan meekoken. Breng de vloeistof net tot de kook. In flessen doen en laten afkoelen. Blijft donker en koel bewaard erg lang lekker.

De siroop heeft een zachtere vlier (muskaat) smaak dan verse vlierbloesem. Als men meer vlierbloesem 24 uur in water laat staan krijg je een sterkere vliersmaak. De smaak met vliersiroop vind ik vaak erg op zachte bloemenhoning lijken, maar dan honing met een lichte vlier- (muskaat-)smaak. Maar sommige jaren is de smaak ook sterker dan andere jaren.  Met siroop en koud water krijg je een frisse zomerdrank. Een scheutje siroop in koele droge witte wijn geeft ook een mooie zomerdrank. Met ijskoude bubbelwijn smaakt de siroop erg lekker.

De siroop kan je voor toetjes en ijs gebruiken. Voor kwarktaart is deze siroop ook lekker. Er zijn mensen die de siroop gebruiken om een kopje kruidenthee zoeter te maken.

Medicinaal wordt vliersiroop met kruidnagels (en soms steranijs) gemaakt. Gebruikt bij verkoudheid en griep. Ook vlierthee wordt gebruikt om verkoudheid en griep weg te houden.kruidnagel heelsteranijs heel

VLIERSIROOP

Dit is een simpel te maken product, maar zo ruim te gebruiken. Om zelf heerlijke vlierpudding, gebak en waterijs te maken. Of gewoon aangelengd met water als limonade. Dus om echte Italiaanse Granita ( grofkorrelig waterijs) te maken, die men vroeger zelfs in Nederland al maakte. We hebben het over vlierbloesemsiroop in de wandeling vlierstroop genoemd. Trouwens kinderen vinden het erg lekker op pannenkoeken.

Verzamel ¼ kilo vlierbloesemschermen. Neem ½ liter water in een gave pan en kook het water met de bloemen zachtjes gedurende zeker een kwartier. Zeef het vocht. Voeg ¾ kilo suiker, de sap en de rasp van 2 onbehandelde citroenen toe.

Kook al roerend dit geheel in zodat een stroperige massa ontstaat. Doe de stroop in kleine potjes of als vroeger in een oude glazen beugelfles. Nu heeft hij voormalige sojaflesjes ervoor in gebruik met een schenktuitje. Men bewaart deze stroop op een koele plek, boven in zijn kelder.

* Het verminderen van de hoeveelheid suiker in een siroop is niet slim, omdat bij een lager suikerpercentage de houdbaarheid in het geding kan komen. Beter kan men dan meer bloesem per dezelfde hoeveelheid suiker gebruiken en een sterkere vlierbloesem siroop maken. dan moet men wel minder siroop in een glaasje drinken of gerechten gebruiken.vliersiroop

Naast eerder genoemde gebruik smaakt het erg lekker bij fruitsalades en in vissausen.

 

Ekoland vlierbloesem siroop

Ook biologisch te koop

Vlierbloesem in wijn, champagne en likeur

VLIERWIJN

 

Er wordt al meerdere eeuwen van bloemen wijn gemaakt, ook van vlierbloesem.

Dit is een recept gebaseerd op een oud recept uit Frontiniac in Frankrijk uit het begin van de 18e eeuw. Natuurlijk is het aangepast aan de huidige tijd en smaak.

VLIERBLOESEMWIJN

Nodig:

  • Genoeg vlierschermen ( vol in bloei) om in maatbeker ruim 600 cc aan los geritste bloemen te hebben.
  • 1 kilo suiker ( ik neem meestal rietsuiker)
  • 450 gram rozijnen ( liefst niet gezwaveld/ vaak goedkoop bij Turkse winkel)

rozijnen

  • Sap van 2 citroenen en eventueel de schilletjes ( dan natuurlijk niet met chemicaliën behandeld)
  • 4 liter water
  • ½ liter zwarte thee ( afgekoeld)
  • Potje normale wijngist of als je dat niet hebt droge gewone (brood)gist

Neem een grote liefst stalen pan. Kook daarin de water, thee, suiker , rozijnen gedurende ruim een uur. Giet  de afgekoelde vloeistof over de vlierbloesem in een emmer. Maak intussen een giststarter met wat afgekoelde vloeistof en een extra schepje suiker. Roer hier de juiste hoeveelheid gist door ( maximaal 20 gram). Wacht tot de vloeistof zachtjes bruist en tot leven is gekomen. Is de vloeistof lauw gaat dan beter, maar vooral niet te warm maken.vlierbloesem champagne Voeg de citroensap en de giststarter bij de emmer. Laat zeker drie dagen op kamertemperatuur met een doek bedekt gisten. Roer de vloeistof zeker drie keer per dag om, zodat er meer zuurstof bij kan komen.

Giet de vloeistof na de eerste heftige gistperiode door een zeef. En doe de vloeistof in een gistingsvat of fles, die je kunt afsluiten met een waterslot. vlierwijn fermentatieLaat de jonge wijn totdat het gistproces bijna afgelopen is in deze fles of vat. Filter dan de wijn in schone flessen. Sluit die af (kurk of draaidop) en laat de wijn zeker 3 maanden in een koeler (kelder) ruimte rijpen.

Hoe ouder de wijn wordt hoe beter deze vlierbloesemwijn gaat smaken.heldere vlierbloesemwijn ruim 1 jaar oud

VLIERBLOESEMCHAMPAGNE

Al vele jaren geleden was ik een fanatieke thuis wijnmaker.

Ook vlierchampagne stond op het programma. Speciaal voor deze wijn spaarden we ouderwetse ½ liter of zelfs grotere bierbeugelflesjes zonder opdruk of herkenbaar reliëf.beugelflesjes van dora besparen Ik sliep in de opkamer gelegen boven de kelder. Daar stonden vele rekken vol met potten zoals jam en zoetzuur. De omstandigheden waren ook ideaal om zelfgemaakte wijn te laten rijpen. Het grootste probleem was altijd om genoeg geduld te hebben. Want als je een fles te vroeg open trok, kon de inhoud tegenvallen. Vlierchampagne had al een week of vier staan te nagisten. Het was intussen aardig zomerweer geworden. We hadden net afgesproken morgen de eerste fles van dat jaar aan te breken. Dat was altijd een feestelijk moment.  Met die gedachte was ik snel in slaap gevallen. Maar dat duurde niet lang. Opeens knalde het enorm onder me, gevolgd door nog meer knallen. Een intense zoete vlierwijn lucht steeg op en vulde de slaapkamer. Het duurde maar enkele tellen en ik was het trapje naar de keuken afgedaald. Snel deed ik het trapluik naar de kelder open en daar dreef een groot deel van de vlierchampagne van dat jaar. Een fles was door een te grote druk bij de nagisting uit elkaar geploft en had vervolgens weer andere flessen getroffen. De gevolgen van deze kettingreactie was te ruiken en te zien.

De volgende middag hebben we de laatste nog levende flessen van dat jaar op gedronken. Maar dat jaar smaakte niet als andere jaren.

Wat heb je nu nodig voor heerlijke zomer bubbelwijn:

  • 1 citroen
  • 500 gram suiker
  • 3 liter water
  • Een bak bloemenschermen van vlier
  • anderhalve eetlepel wijnazijn

Breng 400 ml van het water aan de kook en los er al roerend de suiker in op.

Laat het suikerwater afkoelen.

Was en pers de citroen en snijd de schil in partjes

Voeg vervolgens in een grote schaalbak of emmer de volgende ingrediënten toe:
De bloemschermen van de vlier, het sap en de schil van de citroen, het suikerwater, de wijnazijn en het restant van het water.

vlierbloesem champagne

Roer alles door elkaar en dek de pan af met een keukendoek. Ik gebruik een groot elastiek omde doek vast te zetten. Laat het mengsel vier dagen trekken, zeef het daarna. Giet het over in flessen, die u met een schroefdop of een beugel sluit.

Bottel deze wijn niet te vroeg, want dan bevat het te veel suiker en kunnen de flessen ontploffen. Vroeger plaatsen men rijpende flessen vaak apart in een teil met wat zand rond de flessen.

Na 2 weken is de drank mousserend geworden en weer een week of twee later is de smaak optimaal.

Koel drinken op een mooie zomeravond, eventueel met wat ijsklontjes.

citroenlikeur met vlierchampagne Een scheutje citroenlikeur smaakt er ook door.

 

Zoet gebruik van vlierbloesem in onze keuken

VLIERBLOESEMBEIGNETS:vlierbeignets

Leg de vlierbloesemschermen na het plukken een minuut of tien op een dienblad en zet dat in de zon. de meeste insecten verlaten dan de schermen. Maar controleren kan geen kwaad. Liever niet wassen.

Gewoon beslag: 100 gram bloem,1 ei, glas lauwe melk of karnemelk of water, snufje zout, 10 gram suiker. Goed mixen en even laten staan.

eigeel tot creme kloppen

Haal de vlierbloesem schermen door het beslag, laat dit een weinig uitlekken en frituur de beignets tot ze goudbruin zijn. Warm met poedersuiker bestrooit eten.

Bierbeslag:  In plaats van een gewoon beslag kan men ook een bierbeslag gebruiken, neem dan bijvoorbeeld een witbier. Nodig: 100 gram bloem, 1 ei, 1 glas bier, wat zout, 10 gram suiker, snufje zout. Mixen en bloesem er door halen en frituren.

Sommigen voegen in beide recepten soms wat bakpoeder toe en bij het bierbeslag soms wat grove broodkruimels ( zelfgemaakte paneermeel). In plaats van suiker kan je ook een theelepel honing gebruiken.

  • Ook wat kaneel en/of vanillesuiker smaakt er lekker in.

kaneelpijpje

 

VLIERBLOESEMPANNENKOEKEN

pannenkoken met wilde bloemen

Vlierbloesem is een zegen, vonden vroeger ook vele boeren. Niet alleen hield die plant de vliegen bij de koeien weg, je kon er zelfs je pannenkoeken mee opleuken. Nu gooide men vroeger meer bloemetjes in van alles. Maar in pannenkoeken ging heel veel: sleutelbloemen,

sleutelbloem

viooltje, pruimen- en kersenbloesem en ook boerenwormkruid, maar dat laatste had uiteraard een praktische reden.

Maar bijvoorbeeld hier in de Achterhoek werd vlierbloesem ook in pannenkoekenbeslag toegevoegd. Men vertelde me dat men er dan geen spek bij at, maar soms wel kleine stukjes ham en kaas.

Maar bij zoete pannenkoeken passen de smaak van vlierbloesem-bloemen zeker.

RECEPT

  • Maak een flensjesbeslag van bijvoorbeeld   60 gram bloem, 2 glazen melk, 2 eieren en een snufje zout.
  • Je hebt verder 4 tot 6 schermen vlierbloesem nodig. Haal de bloemetjes van de stelen ( bij voorbeeld door te knippen). Strooi die bloemetjes door het beslag met 2 eetlepels poedersuiker en een snufje kaneel.
  • Bak hiervan dunne pannenkoeken.

vlierpannenkoek

Serveer dit bijvoorbeeld met verse aalbessen en aardbeien van de koude grond, natuurlijk allemaal uit je eigen tuin. Bestrooien met poedersuiker of wat honing en eventueel wat geslagen slagroom. Een muntblaadje als garnering  (maar dat heb je ook in je tuin staan). Je kunt natuurlijk ook nog wat losse bloemetjes als garnering gebruiken, dat kleurt natuurlijk ook goed bij de rode vruchten.

VLIERBOLLEN

Pluk s-morgens zeker 10 grote schermen vlierbloesem. Haal lelijke bloempjes en insecten ze veel mogelijk weg. Plaats de bloemschermen in een schaal en plaats op een warme plek. Laat tot laat in de middag staan. Schud de bloemetjes los in de schaal of help de schermen er een beetje bij. Zo heeft men een mooie verzameling losse vlierbloemen met stuifmeel en al.

Maak ook vroeg in de middag een beslag voor oliebollen van:

250 gram tarwebloem

  • 2 eetlepels   rietsuiker
  • Snufje zout
  • 1 zakje droge gist
  • 2 glazen melk (lauw)
  • 1 ei
  • 1 zacht zure appel ( geschild en in kleine stukjes)

Zeef de bloem in een kom. Strooi et zout aan de rand. Maak een kuiltje in het midden, giet hier wat lauwe melk in. Voeg suiker en gist toe. Laat even staan totdat gist gat bruisen. Voeg dan het ei erbij en roer alles tot een mooi beslag. Zet het beslag zeker een uur afgedekt weg op een warme plek.

Voeg daarna de vlierbloempjes en de appelstukjes toe. Vorm met een ijslepel of twee lepels een bolletje van het deeg en frituur deze drie minuten aan de ene kant dan nog zeker twee minuten aan de andere kant tot de vlierbollen mooi bruin en gaar zijn ( een beetje afhankelijk van de dikte).

Uit laten lekken op keukenpapier. En nog warm bestrooien met kaneelpoedersuiker.

vlierbollen

 

VLIERBLOESEMOMELET ( zoete versie)

  • 10 schermen vlierbloesem
  • 6 eetlepels zonnebloemolie of boter
  • 6 eieren
  • fijn geraspte citroenschil van halve citroen

citroenschilletjes

  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 citroen in partjes

Pluk een stuk of 10 schermen, knip de bloemetjes van de steeltjes. Verhit in een boter of de olie.. Voeg de bloesem toe en verhit deze zachtjes.

Klop de eieren goed, voeg geraspte citroenschil naar smaak toe, bloem, de helft van de suiker en het zout. Zorg dat de bloesem goed verspreid ligt over de bodem van de pan en giet het mengsel erover. Bak op een normale manier een omelet door de inhoud na opstijven langzaam op de schuiven en om te draaien, zodat de buitenkant mooi bruin en de binnenkant licht aangestijfd is.

vlieromelet

Stort de omelet op een schaal of een groot bord en snij er naar het aantal eters stukken of punten van.  Bestrooi de omelet met de overgebleven suiker of beter met poedersuiker en serveer met een partje citroen

WATERIJS MET VLIERBLOESEM

In een liter vlierstroop gemaakt met het recept dat hierboven staat, zit gemiddeld 750 gram suiker. Voor een bakje ijs meet men 100 cc stroop en 650 cc water af. Even kort opwarmen totdat al roerend het een egaal mengsel is geworden. Zo kort mogelijk verwarmen. Mengsel tot kamertemperatuur laten afkoelen,  dan 1.75 dl citroensap erbij ( dat is iets minder dan een plastic flesje citroensap). Vervolgens dit mengsel in de diepvries plaatsen. Na een half uur het dikker wordende mengsel om de 15 minuten even doorprakken. Totale duur ongeveer 4 uur, vooral op het laatst blijven prakken, zo blijven de ijskristallen klein. ( voor diegene die een ijsmachine bezitten, zie de gebruiksaanwijzing voor granita-ijs).

RECEPT WATERIJS MET VERSE VLIERBLOESEM

Heb je geen vlierbloemenstroop dan kun je natuurlijk ook grofkorrelig  waterijs maken.

Nodig: 25 gram aangedroogde losse bloemen. Dat wil zeggen men plukt op een zonnige dag in de ochtend de bloemen, legt ze op een theedoek of op een schaal in de zon In de avond de bloemen van de stelen scheiden.

Verder nodig:

  • 100 gram suiker
  • 1,75 gram citroensap
  • Rasp van 2 citroenen
  • ¾ liter water

Water en suiker in een pan met een dikke bodem. Suiker al roerend oplossen. 5 minuten laten inkoken. Dan de citroensap en rasp erbij en de vlierbloemen in een doekje gepakt aan een touwtje. Nog vijf minuten laten aftrekken. Doekje dan eruit, laten uitdruipen en met houten lepels het doekje boven het mengsel leegpersen. Mengsel laten afkoelen tot kamertemperatuur. Verder als in bovenstaand recept.vlierbloesemgranita

Grof waterijs met bloemensmaak niet te lang in je diepvries laten staan , maar beter gelijk de zelfde of volgende dag helemaal opeten.

Hartig gebruik van vlierbloesem in onze keuken

HARTIGE OMELET met vlierbloesemKip/vlier omelet.

 

  • De bloemetjes van 5 schermen vlierbloesem.
  • 30 gram boter
  • 100 gram gebraden kipfilet in reepjes

kippenreepjes

  • ½ teentje knoflook
  • Peper en zout
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • Verse bieslook
bieslook

bieslook

  • Zure room
  • Extra vlierbloemetjes
  • Bloemetjes van bieslook

Knip de bloemetjes los van de stelen,

Smelt in een koekenpan de boter, bak de uitgeperste knoflook licht aan en voeg daarna de kipfilet en de vlierbloesem toe. Zachtjes 3 minuten laten stoven. Op smaak met wat peper en zout.

Scheid de eieren. Klop de eiwitten met wat zout hard ( maak de gardes en de kom eerst met een schijfje citroen schoon). Meng de ei-gelen met de bloem, peper en zout en wat zure room. Klop goed los. Schep de stijve eiwit er door heen. Voeg deze massa bij de koekenpan. Voeg als laatste de fijngesneden bieslook toe. Roer om en bak er een mooie omelet van. Als de omelet van buiten mooi bruin en binnen net opgestijfd maar nog smeuïg is, stort men de omelet op een schaal. hartige omeletWat lepels zure room erover verdelen en bestrooien met wat verse tuinkruiden.

ANDERE PANNENKOEKEN MET VLIERBLOESEM

In Nederland is het in bepaalde streken al gebruikelijk om bloemetjes door een zoet pannenkoek te doen.

Alleen door een hartige pannenkoek is dat niet gewoon. Toch is de combinatie zoet hartig niet zo ongewoon. We doen toch ook stroop over een spekpannenkoek. En ananas met ham en kaas smaakt voortreffelijk in een pannenkoek. Kijk maar eens op de kaart van een zogenaamde traditionele pannenkoekrestaurant. Je treft er de wildste variaties aan.

Toen ik kort geleden pannenkoekenbeslag maakte wilde ik natuurlijk ook een aantal variaties met vlierbloesem bakken.

Nu smaakt vlierbloesem goed bij appel, suiker en kaneel, dat leverde dus een lekkere pannenkoek op. Alleen voor een echte vlier smaak moet je wel veel losgeknipte bloemetjes van de vlier toevoegen. Nu staat er genoeg , dus dat levert weinig problemen op.

Toen heb ik een hartige pannenkoek gebakken, maar geen met kaas  of spekjes.

Nee , met zalm, sjalot en vlierbloesem. Echt bijzonder, en heel anders van smaak dan je zou verwachten.

Nu was met basispannenkoeken beslag die dag ook even anders. Er zat niet alleen bloem maar ook wat roggemeel, fijn speltmeel en boekweitmeel door. Dan gaf een diepere smaak en iets stevigere structuur.

Recept:

  • 250 gram meel ( hoofdzakelijk bloem met wat boekweitmeel, roggemeel en fijn speltmeel)
  • 2 tot 3 eieren
  • snufje zout
  • 1 theelepel suiker of honing
  • wat bakpoeder
  • ½ liter half melk/ half karnemelk ( mag ook helemaal melk zijn)
  • 50 gram gesmolten boter (eventueel)

Sla de eieren los met zout en suiker. Giet eventueel de gesmolten boter erbij. Zeef het meel met bakpoeder bij de losgeslagen eieren. Klop er met de melk en/of karnemelk een mooi beslag van, die zo van de lepel loopt. Laat het beslag minimaal een half uur koud afgedekt staan.

 

Voor de hartige pannenkoeken heb je verder nodig:

  • 50 tot 100 gram wilde zalm zonder huid ( in smalle reepjes)
  • ½ rode ui of een sjalot
  • 2 kopjes losse vlierbloempjes
  • Peper, zout
  • En olie of boter om de pannenkoeken mee te bakken.

Ik had de zalm al gemarineerd staan, dat wil zeggen al eerder ingestrooid met saffraan , gemalen peper, wat fijn ( Keltisch) zeezout en een paar druppels  citroensap.

Bak in wat boter of olie de fijn gesneden sjalot of ui aan, voeg er de vlierbloesem en zalm bij. Zachtjes doorstoven totdat de zalm aan de buitenkant verkleurd is. Dan een soeplepel pannenkoekenbeslag erbij en er een mooie pannenkoek van bakken. Is een kant klaar de pannenkoek omdraaien en ook de andere kant mooi lichtbruin bakken.

De vlier-zalm pannenkoek op een groot bord leggen. Een lepel zure room erbij en met wat achtergehouden vlierbloemetjes bestrooien. Een partje citroen ernaast en eventueel nog wat Oost Indische Kers bloempjes als eetbare decoratie.

hartige vlierbloesempannenkoek

Ik had nog een peterseliewortel liggen, die heb ik simpel geraspt en met een dressing gemengd. wortelpeterselie plantHet smaakte er voortreffelijk bij.

VLIERBLOESEMMAYONAISE:

Neem daarvoor vele rijpe vlierbloesem van zijn schermen. Neem 3 eetlepels goed witte wijnazijn of appelazijn. Voeg de vlierbloemen toe en ½ sjalot in kleine stukjes gesneden, wat vers peper, wat weinig zout. Inkoken op een zeer kleine vlam totdat je bijna niets meer overhebt. Pan van het vuur en een weinig laten afkoelen. Dit voegen bij 1 of meerdere eidooiers, goed loskloppen en dan eerst druppel bij druppel een neutrale olie erbij ( bv druivenpit- of maiskiemolie). Verder blijven kloppen met een garde en steeds meer olie toevoegen tot je een mooie dikke mayonaise hebt verkregen.  Misschien wat peper en zout aan het eind erbij.

GEGRILDE VISPAKKETJES MET VLIERBLOESEM.

Neem witvis ( kabeljauw) of zalmforel filet ( liefst met nog een stukje huid). Zo veel mogelijk de graatjes met een pincet eruit verwijderen ( gaat goed maar vraagt alleen geduld). Per portie vis een vel aluminiumfolie ( vetvrij papier gaat ook goed). Vis instrooien met weinig peper, als je hebt saffraan en wat kruidenzout. Een kwartiertje van te voren doen, zodat de kruiden kunnen intrekken in de vis. Snij intussen wat bosui in ringetjes, was eventueel ook wat blaadjes spinazie. Strooi zeer royaal vlierbloesem op de folie, hierop de vis met de huiskant. Dan op de vis de spinazieblaadjes leggen met de ringetjes bosui erover. Wat peper en zout en een klontje boter per pakketje. Citrusfruit als sinaasappel of grapefruit smaakt er erg goed bij. Haal wel het wit goed van de partjes.  Dicht vouwen en op een warme grilplaat leggen. Langer op de huidkant dan de andere zijde, maar wel draaien. Net zo lang dat de vis net warm is van binnen, maar nog niet echt bleek verkleurd.

pakketjes met zalm en vlier Wat verse kriel gekookt erbij  en een frisse groene ( wilde planten) salade.

groene-pinksterbloemsalade

UIEN/VLIERBLOESEMSAUS. 

Bak een ui versnipperd in wat olie of boter glazig, voeg dan veel vlierbloemetjes ( mag ook gedroogd) toe. En laat alles met wat peper en zout door sudderen totdat de uien licht bruin kleuren. Dan een lepel bloem erbij. Even door warmen en vergeet niet te roeren. Dan 1 dl groentebouillon, en half glas muskaatwijn erbij. Goed doorkoken totdat de bloem gaar is. Dan nog 1 dl room erdoor werken. Op smaak met peper & zout. Wat peterselie en extra vlierbloemetjes geven  extra structuur aan de saus. Een scheutje vliersiroop en wat druppels citroensap doen wonderen.

uienvliersaus op pasta

Bij gestoofde groentes erg lekker, maar ook bij gebakken vis of kip. Door de pasta smaakt het ook goed.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer recepten met vlierbloesem mogelijk.

We hopen met ons overzicht je op weg te geholpen te hebben.

Periode:

Op z’n vroegst eind april/begin mei ( bloemknoppen)  tot oktober.( de bessen).

Te gebruikenvlier in knop 3 18 mei 2015

Knoppen: Zoetzuur. vlier in bloei 18 mei 2015

 

Bloesem: Beignets, Pannenkoeken, koekjes en gebak, champagne en wijn, thee, limonade, ijs.

vlierbessen

Bessen: sap, wijn, jam, zoetzuur, siroop. ( verder zijn er nog een aantal medische gebruiken)

 

En laat altijd veel bloesem  gewoon aan de vlier hangen, want er zijn andere genieters van bloesem en bes dan wij mensen.

vlier in knop & bloei 18 mei 2015

DE NATUUR IS PRACHTIG : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

2 Responses to “VLIERBLOESEM bloeit, wat kunnen we ermee maken !? UIT DE NATUUR OF JE TUIN       ”

  1. Herman Van Roey schreef:

    Geweldige informatie!
    Alleen kan ik het oranjegeel lettertype niet lezen; kan u in de toekomst misschien een meer contrasterende kleur gebruiken?

    1. admin schreef:

      Beste herman, ik zal het aanpassen. Het probleem is dat ik kleurenblind ben en zelf het vvoorbeeld zonder licht grijze ondergrond zie. Maar binnenkort wordt de vormgeving toch aangepast.

      groet
      paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>