Er worden al zeer lang, zeker al in de vroege middeleeuwen kruidkoeken in de lage landen gebakken. Elke respectabele stad had zijn eigen koek. Vooral in de Hanze tijd werd Deventer een belangrijk handelscentrum. Maar de stad bestond al in de 8ste eeuw en is een van de oudste steden in de Lage Landen. Mede door de gunstige ligging aan de IJssel kwam de stad tot bloei. En men kende daar toen al zijn eigen kenmerkende koek : Deventer koek. Deze koek werd vanouds volgens strenge stedelijke aanwijzingen gebakken. Zo had het een constante kwaliteit en was bovendien erg lang houdbaar. De koek werd zo verbonden aan de stad Deventer, dat het de bijnaam Koekstad kreeg. De geschiedenis van de Deventer koek gaat terug tot in de middeleeuwen: de eerst bekende ‘ordonnantie’ die voorschriften gaf voor het koekbakkersbedrijf dateert van 1417. Vooral de ontwikkeling van de Hanze , uiteindelijk een handels samenwerking van steden in west en noord Europa heeft de bekendheid van de Deventerkoek zeker enorm geholpen. Naar het hele Hanzegebied zoals Bergen in Noorwegen werden de koeken verhandeld. Al in de zestiende eeuw had de stad een koekbakkersgilde. In 1593 waren er dertien koekbakkers in de stad en in 1637 had het gilde zelfs vijfentwintig leden. In de 17e eeuw werden iets minder dan 1 miljoen koeken jaarlijks verhandeld en naar elders , vooral per schip, vervoerd.
Jb Bussink nam in 1820 een bakkerij over die zijn oorsprong had in 1593. Rond 1900 afficheerde koekbakker Klopman Baerselman zich als ‘De Oudste fabriek Van Echte Deventerkoek’ en bakkerij Coelingh noemde haar koek terzelfder tijd in reclames ‘wereldberoemd’. De koekbakkerij van Bussink was tot 1952 gevestigd aan de Korte Assenstraat in de binnenstad.
Het recept van Echte Deventerkoek is al is al eeuwen geheim gehouden. Maar probeer eens volgend recept – het resultaat smaakt behoorlijk als Deventer koek.
Look-a-Like DEVENTERKOEK
Nodig:
- 300 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 2 eetlepel koekkruiden
- 1 sinaasappel (onbehandeld)
- 250 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 2 eetlepel stroop
- 1 goed glas melk
- 250 gram rozijnen
- 6 bolletjes gember
Oven voorverwarmen op 175⁰C.
Sinaasappelschil raspen en uitpersen. Sap en sinaasappelrasp verwarmen samen met rozijnen.
Gember in kleine stukjes snijden. Bloem zeven en vermengen met bakpoeder, kruiden, ei, stroop, melk en bruine suiker en vervolgens gember en het warme mengsel van rozijnen en sinaasappelsap toevoegen. Deeg in pakken en zeker een half uur wegzetten. Daarna deeg even goed doorkneden.
Bakblik( cakevorm) invetten en beslag in blik gieten. Deeg in bakvorm afgedekt zeker een uur op kamertemperatuur wegzetten. Dan de koek gedurende ongeveer 75 minuten bakken. Probeer of de koek gaar is.
Andere steden met typerende koeksoorten zijn onder andere Den Bosch: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bossche-koek/
Venlo: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/venlose-peperkoek/
En wat dacht je van Groninger Oudewijvenkoek: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/oudewijvenkoek-groningen/
HEERLIJKE TRADITIONELE ONTBIJT- & KRUIDKOEK : NEDERLANDS DIS
Bij het recept voor Deventer koek hebt u het meest specifieke ingredient weggelaten: kardemom.
Beste Johanna,
In het recept worden koekkruiden gebruikt. Een meestal aanwezig specerij in koekkruiden is Kardemom. Kijk maar op ander artikel op Nederlands Dis, waar we het hebben over kruiden in koek en zo. http://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/koek-en-speculaaskruiden/
Vr groet
paul hoftijzer
Gelukkig nu ook verkrijgbaar op Curacao!!!
lekker toch!
Wat een mooi recept! Ik ben al in Deventer geweest maar dat koek niet geprobeerd. Het was zondag en de winkel was gesloten. Nu eet ik dit koek volgens uw recept. Het is heerlijk! Ik wil weer naar Deventer! )))