POFKOEK wordt in Spakenburg vaker Kelekoek genoemd. Het is een soort cake, tegenwoordig bijna altijd gebakken in de oven in een tulbandvorm. Ook wordt deze door sommigen au bain marie gaar gekookt in ruim 1 ½ uur. Zeer waarschijnlijk voortgekomen uit een variatie van ketelkoeken die vroeger veel werden bereid. Het gistdeeg is een deeg met bakpoeder geworden.
Om de pofkoek luchtiger te krijgen worden meer eieren gebruikt. Soms zelfs eerst gesplist en apart stijf – / op- geklopt en door het deeg gevouwen. Vulling bestaat uit krenten en rozijnen, soms worden sukade en/of citroenrasp vaak extra toegevoegd. Krenten en rozijnen worden vrijwel altijd voorgeweekt, soms ook in koude thee, maar ook wel in een plaatselijke likeur of kruidenbitter.
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 20 gram bakpoeder
- ½ liter melk
- 1 ei
- 250 gram krenten en/of rozijnen
- 50 gram sukade
- snufje zout
Saus
- 4/10 liter melk
- 125 gram roomboter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 250 milliliter stroop
Bereiding:
De krenten en/of rozijnen minimaal een half uur laten weken in lauw water, oude thee of bijvoorbeeld rum.
In de tussentijd de oven voorverwarmen op 175 graden C.
Zeef de bloem in een deegkom, en voeg er de zout en de bakpoeder bij. Meng de melk en het losgeslagen ei erdoor. Dan de krenten /rozijnen en de fijngesneden sukade toevoegen en goed mengen. Het deeg moet net kunnen lopen. De massa in een beboterde en daarna met paneermeel bestrooide tulbandvorm storten.
Op het rooster in de voorgewarmde oven ( zet een bakje warm water in de oven) gedurende ongeveer 3 kwartier.
Controleer of de Pofkoek gaar is door met een breinaald in de koek te steken. Als er niets blijft plakken aan de breinaald is de koek klaar. Stort de Pofkoek op een schaal om af te koelen.
Maak nu de stroop saus:
Roer de melk, stroop, boter en de suiker in een steelpannetje op een zacht vuur. Laat de saus langzaam warm worden, maar niet tot kook laten komen.
Serveer plakken pofkoek met de stroopsaus.
In Spakenburg is pofkoek niet een product van een bakker, maar wordt traditioneel gewoon thuis bereid.
ER worden in de plaatsen rond de vroegere Zuiderzee wel meer traditionele koken gebakken, maar dat moet je niet altijd voor zoete koek aannemen:
Zoals Dikke koek uit Volendam:
https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/dikke-koek-volendam/
Of natuurlijk ketelkoek, Jan in de Zak, broeder of wat het dan ook heet: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/broeder-jan-in-de-zak-ketelkoek-poffert/
En in Harderwijk vond Nederlands Dis zelfs duivekater bij de Ouderwetse Bakkerij: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-oude-tradities-duivekater/