Parreiprol of preiprol is een streekgerecht uit de buurt van Cadzand in Zeeuws Vlaanderen.
Prol is de plaatselijke naam voor de prut: de puree.
Parrei wordt prei daar plaatselijk genoemd. Dus samen hebben we zo een Cadzandse preistamppot.
Er zijn meerdere variaties op dit gerecht. Tegenwoordig ook vaak met ui en knoflook.
PREIPROL
Ingrediënten:
- 1 kilo prei ( in fijne ringetjes)
- 1 1/2 kilo aardappelen (geschild, in blokjes)
- 5 eieren
- 200 gram spek in blokjes
- scheutje azijn
- peper en zout
- Gesmolten boter of margarine ( Zeeuws meisje?)
Bereiding
Kook de prei en de aardappelen samen in een pan gaar met wat zout. Afgieten en het vocht nog even bewaren. Daarna goed doorroeren. Spekjes in tussentijd in een andere pan uitbakken. Spekjes en vet bij de prei met aardappelen. Met stamppot stamper door elkaar werken. Voeg wat kookvocht erbij als het mengsel wat te droog is. Op smaak met peper, zout en een scheutje azijn. Kook de eieren in water hard ( ongeveer 7 minuten in het water als het kookt), daarna pellen en apart op tafel zetten. Wat peper en zout erover.
Eet de eieren en de preirol samen met een scheutje gesmolten boter.
Prei-teelt in Zeeuws Vlaanderen
Informatie over prei en het recept voor gestoofde prei: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/prei-traditionele-gestoofde-prei-met-een-sausje/
En wat dacht je van heerlijke aardappel-preisoep: https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-variaties-op-aardappelsoep-2/
ALLE GROENTES VAN NU EN VROEGER : NEDERLANDS DIS