Heerlijk voor een koude zondagsmaaltijd.
Zoete appels zijn steeds moeilijker te krijgen, dus plant zelf een zoete appelboom. Bijvoorbeeld de ouderwetse Bellefleur ( die in vele variëteiten bestaat).
Beter niet de variëteit uit Asterix.
APPELPUDDING
Ingrediënten:
- 100 gram zachte boter
- 2 zoete appels
- 10 volkoren beschuiten
- 100 gram licht bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 glas melk
- 1 theelepel gemalen gember
- ¼ theelepel vers gemalen nootmuskaat
- snufje zout
- 3 kruidnagels
- 4 eetlepel stroop
- paneermeel
- wat boter
Traditioneel maakte men deze pudding in een afsluitbare puddingvorm van 1 liter. Maar ook tulbandvormen werden voor dit nagerecht gebruikt.
Bereidingswijze
Vet de vorm ( ook de binnenzijde van de deksel) in met gesmolten boter en bestrooi hem goed in met paneermeel.
Verkruimel de volkorenbeschuiten. Schil de appels en snijd ze in kleine plakjes.
Klop de boter met zout en suiker in een beslagkom in ruim 10 minuten tot het een crème is geworden. Voeg de eieren er één voor één bij. Een volgend ei pas als het vorige helemaal is weg geroerd.
Doe er dan de appel, beschuitkruim en kruiden door. Als laatste de melk er langzaam doorroeren.
Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Sluit de deksel en zet de vorm in een pan met bijna kokend water. Het water moet tot ca 2 cm onder de rand van de vorm komen. Breng het water zachtjes aan de kook en laat de pudding gedurende 1½ uur doorgaren. Vul zo nodig het water bij.
Neem de vorm na 1½ uur uit het water, laat hem zeker 10 minuten afkoelen. Stort de pudding dan op een mooi groot bord.
Schenk naar smaak de stroop erover.
KARAMEL
In plaats met stroop werd vroeger ook de pudding met karamel overgoten.
Neem hiervoor een pan met een dikke bodem. Op het vuur met 6 lepels water en 200 gram suiker. Laten smelten en laten inkoken en bruisen totdat het geheel licht begint te kleuren. Neem de pan dan gelijk van het vuur. Niet roeren, trouwens de karamel kleurt nu gewoon door tot mooi bruin.
Als de suiker oplossing begint te bruisen deze niet te lang door laten koken want dan wordt de karamel bitter. En pas op: karamel is erg heet.
Je kunt de karamel warm over de pudding gieten. Dan niet te lang wachten met het opeten van dit lekkere traditionele nagerecht.
* In plaats van beschuiten werd ook oud brood voor deze pudding gebruikt. Maar los van welke vorm je ook gebruikte , het grootste probleem was om hem heel uit de vorm op een schotel gestort te krijgen. Er bleef altijd wel een stuk in de vorm hangen.
LEKKERE TOETJES : NEDERLANDS DIS