Hemelse modder is een typisch Nederlandse, dus een stevige en erg voedzame variatie op chocolademousse.
Hiervoor wordt chocolade gesmolten en vermengd met eierdooiers ( en soms ook gelatine als bindmiddel). Hier doorheen gaat opgeklopt eiwit. Stijf geslagen slagroom kan er ook eventueel door geklopt worden. Dit mengsel wordt vervolgens 4 uur in de koeling gezet om op te stijven. Omdat dit gerecht is gemaakt met bijna rauwe eieren is het niet echt geschikt voor kleine kinderen en zwangeren.
HEMELSE MODDER
EEN RECEPT: ( meer passend in de huidige tijd)
200 gram pure chocolade
en
- 4 eieren
- 40 gram suiker
- 20 gram boter
- klein snufje zout
- vanille
Bewerking:
Chocolade smelten au bain marie ( pan in een andere pan met kokend water)
Eieren splitsen, eiwit met beetje suiker en zout vermengen. Dan stijf kloppen ( eerst kom en mixer met citroenschijfje schoonvegen). Boter op kamertemperatuur al roerend bij gesmolten chocolade doen.
Daarna het eigeel met rest suiker en vanille opkloppen en als dit mengsel een soort crème is geworden door het chocolademengsel roeren. Pan uit de pan met kokend water halen. Even laten afkoelen. Dan de eiwit voorzichtig door het mengsel scheppen. Verdelen over dessert glazen, ½ uur koel wegzetten.
Ook Haagse Bluf is een ouderwets nagerecht met veel stijfgeslagen ei- (wit):
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/nagerecht-haagse-bluf/
Meer eiwit: Drijvende Eilandjes, weer zo’n ouderwets toetje: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/nagerecht-drijvende-eilandjes/
SOEP VOOROP EN EEN TOETJE NA ( en geschenken toe) : NEDERLANDS DIS