HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VOGELMUURSOEP een vroege SOEP zo uit de natuur

VogelmuurVogelmuur

Een klein plantje dat het hele jaar op muren, in bermen en in vele tuinen voorkomt. In de zomer is het niet lekker. Kan ook in de herfst na wat regen verzameld worden maar vroeg in het voorjaar komen echt verse groene uitlopers.

Vogelmuur (Stellaria media) is een lage, eenjarige plant uit de familie der Anjers. De bloeitijd loopt van januari tot december. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slechts één wortelstelsel. De 3-40 cm lange stengels zijn groen of rood. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bloemknop is sterk behaard. De vijfkroonbladeren zijn wit en zeer diep ingesneden, waardoor het lijkt of er tien kroonbladen zijn. De kelkbladeren zijn even lang, de helmknoppen zijn paars.

Te gebruiken in : * Salade    * Soep   * Gestoofd

PERIODE VAN OOGSTEN:      Vanaf begin maart. Knip de hele plant af, de wortel zal weer uitlopen.

vogelmuur 2

VOGELMUURSOEP

RECEPT

  • 1 ½ liter groentebouillon
  • bosje pijpui
  • I teentje knoflook
  • 1 of 2 aardappel(s)
  • 2 bundeltjes vogelmuur, fijngeknipt, gewassen zonder de harde steeltjes
  • zout en peper uit de molen
  • zure room, slagroom of koffieroom

Voeg bij de bouillon de geschilde aardappels in stukjes, ringetjes pijpui, de knoflook geperst en bijna alle voorbereidde vogelmuur. Aan de kook brengen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten doorsudderen. Zet de blender erop. Maak op smaak met zout en peper. Serveer gelijk met wat room en de rest van de vogelmuur erover gestrooid.

vogelmuursoep

 

* Voor recept groente bouillon kijk op:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

 

 

ETEN, ZO UIT DE TUIN OF DE NATUUR: NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>