HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOETZURE PRUIMEN & andere conserven van PRUIMEN FRUIT VAN VROEGER EN NU

pruim 3

Mijn pruimen voorraad is aardig geslonken, vandaag moet ik de laatste verwerken. Want pruimen gaan snel vanzelf rotten. Vooral bij al die grote zoete paars-blauwe pruimen gebeurt dat snel bij ons.

TAFELZUUR   EEUWENOUDE TRADITIE

Traditioneel waren we in de lage landen van oudsher gewend om vrijwel altijd wel een pot met tafelzuur bij onze maaltijden te gebruiken.

Komkommers, uitjes maar ook vele andere groentes en fruit werden hiervoor gebruikt. Zure producten waren erg geschikt om het vette eten van vroeger met smaak te kunnen eten en daarbij het vet ook te kunnen afbreken.

Zowel de vette gerechten als het tafelzuur worden niet meer vaak gegeten. Altijd vette gerechten mis ik niet echt, maar lekker tafelzuur vind ik erg jammer. Toch zien we de belangstelling herleven. Zo zie je bij voorbeeld tegenwoordig de potten van de Amsterdamse inleggerij KESBEKE  weer  in menig supermarkt te koop.

 tafelzuur kerbeke

Goede tafelzuur is helder en ziet er fris en knapperig uit. Het is kort na de bereiding ( na 2 tot 4 weken) eetbaar en is lang houdbaar ( van 2 tot 5 maanden).  Niet alleen groente en fruit werd vroeger ingelegd, maar ook vis en vlees.

Zo is ook met pruimen lekkere tafelzuur te maken.

PRUIMEN IN ZOETZURE SIROOP

  • 1 kilo stevige pruimen
  • 1/3 liter lichte wijn- of appelazijn
  • ½ kilo rietsuiker
  • 15 kruidnagels
  • Stuk pijpkaneel ( Ceylon)
  • 20 jeneverbessen

Gebruik alleen gave pruimen zonder bruine plekken. Was ze. Men kan ze ontpitten, waarbij je de vrucht toch heel laat, maar men kan de pitten ook laten zitten en de pruimen aan de buitenzijde met een naald in prikken. Grote pruimen kan men beter in vieren snijden.

Moet men in veel vruchten gaatjes prikken, kan men het beste in een kurk een vijftal afgeknipte spelden ( net onder de knop afknippen) vastprikken , waarbij je zorgt dat alle punten ongeveer net zo ver uitsteken.

Neem een roestvrijstalen pan. Giet hier de azijn in en doe daar alle jeneverbessen en de helft van de kaneel en kruidnagels in. Verhit de pan en los in de azijn de suiker op. Breng het mengsel aan de kook. Leg steeds 1/5 van de pruimen in het nat en kook de pruimen een minuut of vier. Haal de pruimen er met een schuimspaan uit, laat ze uitlekken en leg ze in grote glazen potten. Herhaal dit met telkens dezelfde hoeveelheid pruimen. Zijn alle pruimen in de potten, verdeel dan de rest van de kruidnagel en kaneel over de pruimen. Kook in die tijd de azijn-suiker oplossing op een zacht vuur ongeveer 10 minuten in. Giet dan de vloeistof, die nu stroperig is geworden, over de pruimen en sluit de potten af. Na twee weken kan je deze pruimen al gebruiken , maar als je ze langer laat staan worden ze veel lekkerder.

pruimen in kruidige siroop

 

Deze pruimen smaken erg lekker door romige aardappel-preisoep. Recept voor deze soep: http://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-variaties-op-aardappelsoep-2/preiaardappelsoep

CHUTNEY

Voordat we chutney’s leerden kennen maakten onze voorouders al lang gemengde gekruide zoetzure tafelzuur. Meestal werden voor deze zoetzure conserven rozijnen en/of krenten gebruikt om het zoet daaraan te geven. Tegenwoordig zijn we aan een veel zoetere smaak gewend, dus het is slim om nu wat suiker aan deze oude recepten toe te voegen.

KRUIDIGE PRUIMENTAFELZUUR

  • 1 kilo kleine pruimen
  • 1/3 kilo ui
  • 1 teen knoflook
  • Wat olie
  • 1 theelepel geelwortel
  • 1 theelepel gekneusde koriander
  • 1 thee lepel komijn
  • ½ theelepel gember
  • ¼ Spaans pepertje of meer
  • Wat zwarte peper
  • Wat fijngewreven boterwormkruidbloemen
  • Wat gemalen kruidnagel
  • ¼ liter azijn
  • 150 gram rozijnen ( het liefst in koude kruidenthee geweekt)
  • Snufje zout

Dompel de schoongemaakte pruimen in kokend water, maar wis ze na 15 seconde er gelijk weer uit.

Haal de pitten eruit en snij  ze eventueel fijn.  Maak de ui en knoflook schoon en snipper ze .

Bak de ui in de olie glazig, niet bruin. Voeg dan de knoflook erbij en dan alle kruiden. Blijf wel goed roeren. Bak alles een minuut of 10 door. Voeg dan de azijn en rozijnen erbij. De rozijnen wel afdrogen voor je ze toevoegt. Dan de pruimen erbij. Alles ongeveer 40 minuten op een laag vuur laten sudderen. Roer alles wel regelmatig om om dit niet te laten aanbranden. Doe de kruidige tafelzuur warm in potten en laat ze afgesloten zeker 2 weken staan. Heerlijk bij kip en gestoofde groente en gepocheerde vis.pruimentafelzuur

  • In plaats van boerenwormkruid-bloemen kan men gemalen nootmuskaat of foelie gebruiken .

ANDER ZOETZUUR MET PRUIMEN

Dan werd vroeger nog een knapperige zout zuur gemaakt met hele stukjes fruit of groente.

De pruimen met krenten versie daarvan werd met zure room of geslagen slagroom met zoet broodjes op feestdagen zoals kerstmis gegeten. Meestal werden hiervoor al gedroogde pruimen gebruikt.

  • 250 gram krenten
  • 250 gram gedroogde pruimen ( ontpit)
  • 75 gram walnoten ( fijn gehakt)
  • 175 cc appelazijn
  • 200 gram bruine greinsuiker ( of basterdsuiker)
  • 1 eetlepel half kaneel/ half gemberpoeder

Was de krenten en pruimen zorgvuldig. Droog ze daarna af.

Neem een roestvrijstalen pan. Doe er de azijn en suiker in en de gedroogde vruchten. Laat alles 15 minuten zachtjes koken. Voeg dan de kruiden en de noten erbij en laat alles nogmaals 15 minuten verder sudderen. Schep de warme massa in schoongemaakte potten. Ze de potten zeker 1 week koel en koud weg.

pruimen zoetzuur

 

Ook heerlijk bij vanille-ijs of een plakje kruidkoek met uiteraard wat geslagen slagroom. ( en een glaasje pruimenlikeur).

Maar probeer het ook eens bij zelfgebakken friet.

En nu zijn alle pruimen verwerkt, volgend jaar weer wat nieuwe recepten.

Alle fruit uit de natuur of je tuin : NEDERLANDS DIS

BINNENKORT

BINNENKORT

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>