HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DASLOOK/BROCCOLI SOEP  UIT DE NATUUR of uit JE TUIN  

Daslook midden februari NEDDIS 2015

Deze week zag ik niet meer aarzelend maar zeker groene spitse blaadjes door het tapijt van bruine oude bladeren omhoog steken. Eerst geloofde ik mijn ogen niet en ben wat verderop in het bos gaan kijken. Maar ook daar stonden ze al vrolijk aanwezig te zijn: Daslook.

Daslook is een plant die van nature bij ons thuishoort, maar omdat de omstandigheden waar daslook lekker kan groeien door vele veranderingen in ons eco-systeem zeldzaam zijn geworden moet en zou je dit plantje niet in de natuur en in parkachtige omgevingen moeten plukken.

Ik raad al jaren aan iedereen die daar voor open stond aan om daslook in je tuin te planten. Het is een leuk vrolijk plantje, dat mooi bloeit en nog erg lekker in de keuken is.

Op Nederlands Dis staan de volgende gerechten met daslook: daslooksoephttps://www.nederlands-dis.nl/soep/daslooksoep/

daslooksoep

Daslookpesto –  https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/daslook/

daslookpesto 1

Maar ook in waterkers-soep, heldere champignonsoep, traditionele melk/preisoep en zelfs in Limburgse mosterdsoep kan daslook benut worden.

Daslook

daslook

Los van het feit dat daslook erg zeldzaam is geworden is er nog een reden om daslook niet in de vrije natuur te plukken. Zonder bloemen is de plant erg gemakkelijk te verwarren met de giftige lelietjes van dalen. Maar in de meeste tuinen groeit het prima en het is een ui-achtige speciaal voor het vroege voorjaar.

Je kunt Daslook normaal van maart ( soms februari) tot begin mei plukken, zowel het blad als de bloemen zijn te gebruiken.

Natuurlijk zoals we al eerder aangaven in allerlei soepen, maar ook als groente gestoofd met spinazie en/of zevenblad. In allerlei salades. In dressing en sausjes. Als toekruid in vele gerechten. Je kunt van daslook zowel van het blad als de bloemetjes zuiverende thee zetten. Gebruik van daslook heeft het voordeel dat ondanks dat het veel meer zwavel dan knoflook bevat, het niet de sterke geur van knoflook heeft. Je kunt met daslook een aangename look-smaak aan je gerecht geven, zonder dat anderen ruiken dat je look gegeten hebt.

Botanisch:

Daslook heet in het Latijn Allium Ursus. Ursus is het Latijnse woord voor beer. In Duitsland heet het dan ook Berelook ( Bärlauch). In Nederland heeft het ook oudsher vele andere namen: Beerlook, Borslook, Hondsknoflook, Wilde Knoflook, Woutknooploock. Trouwens in vele Europese landen wordt het gewoon in bosjes in het voorjaar verkocht.

Beren schijnen na hun winterslaap onmiddellijk daslook te gaan eten om hun maag, darmen en bloed daarmee te reinigen. Vandaar dat het ook Beerlook heet. Van dassen is het trouwens niet bekend of zo echt liefhebber van daslook zijn.

Daslooktapijt

Daslook groeit in uitgestrekte tapijten in de schaduw van bos, vooral op vochtige plaatsen langs beken en aan randen van meertjes en plassen. Eerst verschijnen de groene blaadjes en pas laat: eind april – begin mei bloeit daslook met een los scherm van vele, stervormige, witte bloemetjes.

daslookbloem

We schreven al dat daslook in vele soepen een zeer nuttige en smaakvolle functie heeft.

 

Soep van Broccoli of Bloemkool is ook een gerecht waar je met daslook veel smaak naar boven kunt halen.

BROCCOLLI / DASLOOK SOEP

Nodig:

  • 250 gram broccoliBroccoli Neddis 2015

 

  • Ruime handvol daslook
  • 2 uien
  • Boter
  • Steranijs ( een half sterretje)
  • 3 jeneverbessen
  • ½ pijpje kaneel
  • Eventueel wat Spaanse peper, sambal of cayennepeper
  • bloem
  • 1 liter groente bouillon
  • Peper en zout
  • Wat peren-diksap of stroop
  • ½ rode paprika
  • Glas room of zure room

Doe de helft van de boter ( dus een klont) in een kleine braadpan. Bak hierin de in reepjes gesneden ui glazig. Voeg dan de kruiden toe. Rooster deze mooi aan. Maar kleur ze niet te veel. Voeg dan de bloem erbij. Goed roeren en wat doorsudderen. Dan de helft van de bouillon er nog steeds roerend bijvoegen. Even tot koken brengen en dan op een klein vuur zeker een half uur laten aftrekken.

Zeef de gebonden kruidenbouillon en maak op smaak met peper, zout en wat peren- diksap of  -stroop.

Maak de broccoli schoon, snij de roosjes eraf en snij de geschilde steel in reepjes. Zet die op met de rest van de bouillon en kook alles beetgaar ( dus eigenlijk een minuut of 7). Houd een paar roosjes apart, maar pureer de rest. Voeg de gepureerde broccoli bij de gebonden kruidige bouillon. daslook bosjeKnip dan de daslook (maar houd per bord/kom een blaadje achter) erdoor en verwarm alles tot het bijna kookt. Smoor intussen de paprika in reepjes met wat boter. Wat zout erover.

Schep de soep op, per kom of bord wat room, wat paprikareepjes en een blaadje daslook.

broccolisoep met daslook en piment

HEERLIJKE KRUIDEN UIT JE EIGEN TUIN –  NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

 

 

 

One response to “DASLOOK/BROCCOLI SOEP  UIT DE NATUUR of uit JE TUIN  ”

  1. […] info over daslook en wat je ervan bereiden […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>