HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BIESLOOK EEN VAN ONZE VERSE KRUIDEN      

bieslook

bieslook

Bieslook is een vaste plant uit de familie der look-achtigen.  Dus de familie van uien. Tot deze familie horen veel planten die belangrijk zijn in onze keuken als prei, uien, knoflook en sjalot. De afkomst van bieslook is uit Europa en Noord Azië, maar tegenwoordig vindt men hem over de hele wereld. Het bloeit in onze streken met paars-roze-blauwachtige schermen vooral midden in de zomer. In de vrije natuur is wilde bieslook te vinden.

Het wordt hier meestal en vaak geteeld. Vaak in het begin van de lente gezaaid op een goed bemeste, wat vochtige grond. Het groeit zowel op een zonnige plek als in de schaduw.

Zaailingen kunnen gemakkelijk worden uitgezet , ook potten of plantenbakken op een balkon zijn geschikt om bieslook te telen. In het voorjaar beginnen de plantjes al vroeg ( zeker als het geen koude winter is) uit te lopen.

Bieslook kan zich zowel door zaad als door de vorming van broedbollen aan de wortels vermenigvuldigen. Men kan een bosje bieslook het beste in het voorjaar in tweeën scheuren en dan op een andere plek uitplanten. Zo zorgt men ervoor altijd goede bieslook in de tuin te hebben.

bieslook bloemetjes

Zowel de sprietjes als de bloemen zijn eetbaar en in de keuken te gebruiken. Bieslook moet echter niet gekookt worden, dan verliest het zijn smaak. Daarom wordt het veel gebruikt in koude bereidingen of op het laatste net voor het serveren aan warme gerechten toegevoegd.

Bieslook is te drogen, maar verliest dan heel veel van zijn fijne smaak. Ingevroren is het wel te bewaren. De combinatie van peterselie met bieslook geeft in vele koude gerechten een fijne smaak.

Er bestaat naast de gewone bieslook( Allium Schoenoprasum) , ook Chinese bieslook.

chinese bieslook

Die heet officieel Allium Tuberosum. Zie je nu vast in grote Chinese toko’s liggen. Hoort waarschijnlijk oorspronkelijk in de oostelijke Himalaya thuis, maar wordt tegenwoordig vooral als groente overal in China verbouwd ( vaak gebleekt). Er bestaat trouwens ook een soort die er op lijkt, maar die komt uit Siberië.

chinese bieslook met plat blad

WILDE BIESLOOK

Men kan wilde bieslook wel in Nederland vinden, vooral in het rivierengebied langs waterlopen en dijken in kalkrijke streken. Het staat nog steeds op de Rode lijst, maar is in het wild niet meer bedreigd en ik zelf kom de plant steeds vaker tegen. Laat het wel lekker in de natuur staan, want een potje bieslook hoort in ieders keuken en groeien doet bieslook bijna altijd. Het grootste risico is dat je bieslook laat verdrogen.kraailook oude prent

Naast bieslook groeit in onze streken van nature ook Kraailook , deze plant staat wel op de Rode lijst, maar neemt zeker in Nederland niet af. Kraailook bloeit in een paarse bol, maar men treft er vaak alleen maar knolletjes aan en bijna geen echte bloemen. Dan groeit er natuurlijk ook Daslook is ons land en dan nog MoeslookDe laatste soort is beschermd en staat op de rode lijst.moeslook

RECEPTEN MET BIESLOOK

Op Nederlands-Dis vinden we een aantal recepten met bieslook. Vaak worden soepen afgewerkt met sprietjes of fijn geknipte bieslook zoals de dadelsoep voor het vasten van eergisteren: https://www.nederlands-dis.nl/soep/de-traditie-van-het-vasten/

dadelsoep

En bij gepofte aardappels past bieslook vooral weer samen met peterselie  fantastisch: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kaas-melk-zo-zure-roomsaus-gepofte-aardappelen/gepofte aardappel 1

Trouwens recepten met daslook kan men ook met bieslook maken, alleen is dan de looksmaak nog subtieler. En zowel daslook als bieslookblaadjes werken erg decoratief ( maar voegen altijd smaak toe).

ROEREI MET BIESLOOK op eigengebakken zachte broodjes

Nodig

  • 6 eieren
  • 1 glas zure room of slagroom
  • Peper en zout
  • Klont boter
  • Handvol bieslookstelen

En  een aantal doorgesneden en met boter besmeerde zelfgemaaakte verse broodjes.Klop de Ieren los met wat peper en zout ( of kruidenzout).

Meng het met de room (in welke vorm dan ook).

Smelt de boter in een koekenpan en bak hiermee het mengsel met een pollepel roerend tot een mooi los flufferig eimengsel.Voeg als het ei bijna helemaal begint te stollen de fijn-geknipte bieslook royaal toe.roerei met bieslook 1

Gelijk serveren op nog lauwe broodjes met wat kleine tomaatjes met peper en zout en wat tuinkers met citroensap.

 

Met een glaasje bubbelwijn een ideaal voorjaarsontbijt.

zachte broodjes

kadetje

Na zo’n start kan een dag bijna niet meer fout gaan, dus geniet ervan.

En natuurlijk kan je dit roerei nog lekkerder maken met wat warm gerookte zalm bijvoorbeeld.

 

ALLE KRUIDEN IN ONZE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>