HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

“CEMENT”   MOKUMSE STAMPPOT     AMSTERDAM

mokum vroeger

De volkswijken van Amsterdam hebben lange tijd vrij grote armoede gekend. Vele werkten in de haven, maar dat was nooit vast en dus een zekerheid op loon.  Stamppotten gemaakt van weinig grondstoffen waren dan ook voor velen vaste dagelijkse kost. Alleen met de gebruikelijke Mokumse humor kon men dat volhouden, vandaar dat men de mooiste namen voor dit eten gebruikte zoals deze “CEMENT”.

CEMENT  MOKUMSE STAMPPOT

  • 1/2 kilo gekookte bruine bonen
  • 1 kilo gekookte aardappels
  • 1/2 kilo spekblokjes ( als dat er af kon)
  • 1 stevige ui
  • azijn, suiker, zout

bruine bonen koken

De bruine bonen werden eerst uitgezocht, dan gespoeld en zeker 12 uur in de week gezet. Met dit weekwater de volgende dag opgezet en zeker een half uur gekookt met wat houtas uit het fornuis. Dan in de hooikist goed ingepakt.hooikist Soms ook gewoon in de bedstee goed ingepakt met beddengoed. Was gelijk het bed niet meer zo koud. Had je niet te oude bruine bonen dan waren de bruine bonen in de avond gaar. Had je wat oudere dan waren ze nog taai en moest je ze nog een uurtje nakoken. Echt lekker werden te oude bonen dan eigenlijk niet.

Het stuk spek kookte je samen met de aardappels met wat zout gaar. Daarna werd het spek in stukjes gesneden. Het kooknat bewaarde je om de stamppot wat natter te maken en om de volgende dag er soep mee te koken.

Bonen met aardappels en wat kooknat stampen.

Bak de spekjes nu in een koekenpan in eigen vet uit. En bak de meeste uien in het spekvet bruin. Peper en zout erover strooien.

Meng azijn, suiker en de rest van de ui, zeer fijn gesneden,in in een kommetje en strooi dat op je bord erover.

of

Kook de uienringen 3 minuten of meer mee met de aardappels. En stamp ze door bonen en aardappels. Maak de stamppot op smaak azijn en suiker  of met mosterd.CEMENT

  • Vaak werd de kruidige azijn van ingemaakte augurken of komkommer gebruikt om cement en andere stamppotten op smaak te maken.

    De MAN MET ZUUR

    De MAN MET ZUUR

Meng  de spekjes er door of apart op je bord erbij eten. Sommigen eten dit op woensdag en dan het liefst als het kon een gehakt bal erbij.

Als je de spekjes na het bakken licht met een lepel stroop zoet en dat even doorwarmt , krijg je veel meer smaak. Stroop en mosterd waren vaak alles om eten lekkerder te maken.

 

ER WERDEN VROEGER VEELBRUINE BONEN GEGETEN

DRENTSCHE BRUINE BONEN: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/drentsche-bonenbrij/

bonenbrij met spek en stroop

Of wat dacht je van bruine bonen soep van Opoe:  https://www.nederlands-dis.nl/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/bruine bonensoep

STAMPPOTTEN & STEVIGE SOEPEN : NEDERLANDS TRADITIE

aardappelkraamvroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>