De vroege start van daslook zal komende tijd wel overgaan in een periode vn wat rustiger aan doen. Maar echt gaan stoppen zal wel niet, want er komt nu waarschijnlijk geen periode waar het wat kouder wordt. Er staat op veel plekken al genoeg om royaal in onze keuken gebruiken.
Het leuke aan traditionele gerechten is wel dat men vroeger gewoon dat gebruikte wat in de groeiperiode van een plant en zijn natuurlijk omgeving te vinden was. Het is een goede oefening voor hier en nu koken. Daslook groeit vooral in natte bosgebieden langs beken en meertjes.
En in ons land dan vooral overal aan de Duitse grens. Ook daar hadden we van oorsprong beken met zwemmende forellen. Nu past forel en daslook uitstekend bij elkaar.
Dus hierbij een traditioneel gerecht met gesmoorde forel en daslook.
NODIG:
4 forellen, inwendig schoongemaakt
Voor de court-bouillon:
1½ l water of half water, half droge witte wijn
1 winterpeen, in schijfjes
1 grote prei, in ringen
1 sjalotten, grof gehakt
wat peterselie
1 blaadje laurier
Wat zeezout
een paar gekneusde peperkorrels
Sap van een citroen, eventueel wat plakjes onbehandelde citroen
Boter
2 handen vol daslook, wat gemalen peper
Eventueel ei-dooiers en wat room of boter
Peper & zout
Breng alle ingrediënten voor de court-bouillon aan de kook, laat 10 min koken. Zeef en laat geheel afkoelen. Maal in de buikholte van de forellen wat peper, verdeel er wat kleine klontjes boter bij en verdeel op een paar blaadjes om later te garneren alle daklook-blaadjes over de forellen. Druk ze weer stevig dicht. Eventueel kan men de forellen met een dun blad prei, dichtbinden. Leg de forellen in de pan en bedek volledig met court-bouillon. Breng langzaam tot tegen het kookpunt, maar laat de bouillon niet koken. In 15 minuten zijn de forellen zeker gaar.( op de graat moet het visvlees niet meer glazig zijn). Schep de forel uit het vocht en serveer, bijvoorbeeld met witte rijst en een zachte groentepuree van veldsla of peterseliewortel.
- Men kan een deel van de court-bouillon tot de helft in koken. Deze vloeistof laten afkoelen en als het lauw is er een of twee ei-gelen door klutsen. Al roerend licht verwarmen ( niet te veel) en de saus binden met room of wat klontjes boter. Knip als laatste er de achtergehouden blaadjes daslook door. Op smaak met peper en zout en eventueel wat worcestersaus en tabasco.
- Gebruik de court-bouillon en andere resten om de volgende dag een mooie vissoep te maken.
Andere recepten met forel:
https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zoetwatervis-forel/
& forel uit Limburg met mierikswortel: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/forel-gerookte-forel-op-zn-limburgs/
Maar wat dacht je van forel met amandelen: https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/amandelen-forel-uit-de-oven/
HEERLIJKE KRUIDEN UIT JE EIGEN TUIN – NEDERLANDS DIS