HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MOORKOP Traditioneel Gebak

Een moorkop is een typerend Nederlands gebak, dat bestaat uit een soesje gevuld met slagroom, en van de bovenkant afgewerkt met chocoladeglazuur.Moorkop Soms wordt er nog een toef slagroom op de bovenkant aangebracht met eventueel een stukje fruit: mandarijn of ananas.

De vergelijking met een Bossche bol ligt voorde hand, maar er is duidelijk verschil.

De grootte : Bossche bollen zijn wel twee keer zo groot als moorkoppen. Dan is de afwerking met chocolade anders. Bossche bollen hebben een pure chocoladelaag, terwijl moorkoppen niet voor niets moorkoppen heten.  Daarnaast is een moorkop een soes met slagroom, maar een Bossche bol is alleen een huid van soezendeeg, door de slagroom als een ballon opgeblazen. Van alle twee kan je echter heerlijke exemplaren kopen.

MOORKOPPEN

moorkoppen

Recept: voor soezen of moorkoppen

  • 100 cc water
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout

Water, boter en zout in een pan, aan de kook brengen.

Vuur laag zetten, de bloem in een keer daarbij. Goed roeren totdat deegbal loslaat van de pan. Deeg in deegkom, hierbij het eerste ei voegen, roeren totdat deze helemaal is opgenomen. Het ander ei erbij, nog ongeveer 5 minuten roeren totdat het deeg gaat glanzen. Deeg laten afkoelen , met twee lepels bergjes vormen op een bakblik. Oven op 200 ⁰C.

Is genoeg voor 20 kleine hoopjes deeg voor soesjes, of acht grotere hoopjes voor moorkoppen. Soesjes 15 minuten, moorkoppen 20 minuten bakken tot ze gaar zijn.

Tijdens het bakken oven niet openen.

Vulling: 1/4 liter slagroom, snufje zout en 2 eetlepels poedersuiker, stijf kloppen.

Topping- recept chocoladeglazuur:

  • 1 eiwit
  • 225 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel koud water
  • 35 g cacao

Klop het eiwit in de beslagkom schuimig. Leg de zeef op de beslagkom en zeef de poedersuiker op het eiwit.

Giet er del citroensap bij, roer alles tot een dik, glad glazuur. Roer er het water en de cacaopoeder door.

 

En om te kunnen vergelijken, nu het recept voor Bossche Bollen :

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/gebak-bossche-bollen/

bossche bollen 2

 

TRADITIONELE GEBAKKEN VREUGDE : NEDERLANDS DIS

bakkerswinkel eens

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>