HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HATTEMSE ZOETE KRAKELINGEN   uit de Hanze Stad HATTEM

krakeling in Duitsland

Vroeger werden overal in de lage landen krakelingen in heel veel soorten en smaken gebakken. In het Bakkerijmuseum in Hattem kan men een stuk van die traditie tegenkomen. Dus als men Hattem bezoekt, wat een mooi oud Hanze-stadje met zelfs een eigen stadsomroeper is, bezoek dan ook het Nederlands bakkerijmuseum Het Warme Land. Het museum is wel altijd op zondag en maandag gesloten, dus bezoek het stadje in de week. Informatie erover op: http://www.bakkerijmuseum.nl/over_het_museum-1-2.php

HATTEM bakkerijmuseum

ZOETE KRAKELINGENkrakelingen 1

  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram boter koud en hard ( in stukjes)
  • Klein glas water
  • wat zout
  • Grove suiker om te bestrooien

Snij de boter met twee messen in de in een deeg kom gezeefde bloem met wat zout in zeer kleine stukjes. Rul de stukjes boter met de hand en voeg er op het laatste het koude water zuinig toe en vorm er een samenhangend deeg van. Pak het deeg in en leg het enkele uren in de koelkast te rusten. Rol dan het deeg uit. Vormer smalle rolletjes van en vorm daarmee krakelingen. Druk de krakelingen pat en strooi er grove suiker over.

Verwarm de oven voor op 200⁰ C. Neem een bakblik , leg er een vel bakpapier op en bestrijk dit met wat olie.

krakelingen in de oven Verdeelde krakelingen over de bakplaat en bak ze in een kwartier gaar en bruin.

  • Voor zoute krakelingen gebruikt men grof zeezout in plaats van suiker om de krakelingen mee te bestrooien.

Er is in de lage landen een brede traditie van krakelingen: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/zoete-zoute-krakelingen-zeer-oude-traditie/

heukelumse krakeling 3

Bezoek ook het Anton Pieck-museum in Hattem:

HATTEM ANTON pIECK

 

TRADITIE uit de OVEN : NEDERLANDS DIS

OUD HATTEM

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>