HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OORLOG IN DE CAFETARIA of FRIETENKOT FRIETCULTUUR in de LAGE LANDEN       

cafetaria

Geweld hoort blijkbaar bij onze snackbar-cultuur. Zeker als je op de namen van de verschillende koopwaar afgaat.

Want uiteindelijk zijn er nog maar een paar echte `zelf` gemaakte frietbakkende snackbars of cafetaria’s in Nederland. In Vlaanderen ligt dat gelukkig wat beter, maar ook daar slaat de fabrieksfriet toe.

zelf frites snijden

En hoe heten de aardappels van de door de industrie geleverde voorgebakken staafjes –

Challenger, Innovator en Victoria.

Het zijn toch namen die zo uit een gewelddadig computerspel gestapt kunnen zijn.

 

Gaan we verder met frietcultuur dan wordt een Patatje Oorlog overal wel aangeboden.

patatje oorlog

Het opmerkelijke is dat de samenstelling ervan kan variëren. Wat denk je van:

  • friet met pindasaus, mayonaise en rauwe fijngehakte uitjes.
  • friet met pindasaus en mayonaise.  Ook wel plaatselijk bekend als Patatje flip of Patatje Pinda-Mayo.
  • friet met pindasaus, mayonaise, curry en rauwe fijn gesneden ui. Dit laatste zie je in Noord-Brabant en in Zuid Holland rond Leiden.
  • friet met mayonaise, currysaus en rauwe uitjes, als onderscheid met een frites speciaal met ketchup – maar z’n naamgeving geeft alleen maar meer verwarring.
  • friet met mayonaise, ketchup & currysaus, pindasaus en uien (gelukkig slechts bij een enkele frietbakker)
  • friet met stoofvleessaus, mayonaise en ketchup ( onze Vlaamse buren voeren blijkbaar anders oorlog, want in België is een friet oorlog een friet met stoofvlees en sausen).patatje kernoorlog

Bij sommige frietuitbaters verkopen zelfs een frietje Kernoorlog dat is met pindasaus, mayonaise, curry en natuurlijk rauwe fijn uitjes.

Oorlog slaat duidelijk op het zooi-achtige uiterlijk van dit eten.Bij het eten van patatje oorlog wordt het natuurlijk nog een erger slagveld. Het uiterlijk van ketchup of curry heeft natuurlijk het bloederige karakter hiervan verstrekt. Maar afhankelijk van lokale gebeurtenissen wordt een patatje oorlog hier en daar zelfs Patatje overweg of Patatje rotzooi genoemd. Pogingen om vriendelijkere namen voor dit product in te voeren zijn jammerlijk mislukt.

Maar voor we de volgende keer verder gaan met het gerecht Mitraillette of  Bazooka of Friet Samurai, even wat simpele sausen of toevoegingen aan of voor onze patat:

 

Ketchup ( tomaten of curry)

Stoofvlees (zeker in Vlaanderen) of Zuurvlees in het zuiden van Nederlands Limburg

cocktailsaus

Cocktailsaus ( saus op basis van ketchup met mierikswortel met veel variaties , vaak met whisky of sherry en mayonaise gemengd, maar altijd roze van kleur).

 

 

 

 

saus tartaar Tartaar (mayonaise met fijngehakte toevoegingen als ei, ui, peterselie en vaak ook kappertjes, bieslook en augurk).

 

 

 

 

Piccalilly of in België Picklespickles vlaamse
( in zoetzuur ingelegde groente vaak met onder andere geelwortel).

 

 

 

 

Andalousesaus ( ondanks de naam een oorspronkelijke Franse of Italiaanse saus op basis van mayonaise, tomaten en paprika).

Joppiesaus (een geheim gehouden koude gele saus, vaak nagemaakt door de ingrediënten van een frietje speciaal samen met kerrie erg fijn te malen).

joppiesaus

 ONZE FRIETCULTUUR – NEDERLANDS DIS

patat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>