HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ULEVELLEN alleen al de naam roept heimwee op

snoep in een papiertje

Een ulevel is een snoepje dat alleen met de hand wordt gemaakt: een vierkant stukje gestolde suiker. Vroeger was het heel populair en tegenwoordig weet bijna niemand meer wat het is, laat staan hoe het smaakt.

Ulevellen worden gemaakt door gewone suiker te verwarmen tot deze vloeibaar is. Hierna kan een smaak aan de vloeistof worden toegevoegd, bijvoorbeeld door er citroenrasp bij te doen. Hierna wordt de vloeistof weer afgekoeld terwijl deze geroerd wordt. Als de suiker stijf wordt, is het tijd om deze in druppels op bakpapier te verdelen. Als deze helemaal afgekoeld zijn, zijn de ulevellen klaar.

Vroeger waren ulevellen juist populair omdat ze verkocht werden in een papiertje met daarop een gedicht, spreekwoord of volkswijsheid. De tekst was meestal vrij banaal of simpel, daardoor ontstond het woord  Ulevelllen-poëzie

Al te dol is buurman’s gek.             

Het laatste gewin is kattengespin                                            Wie het laatst lacht, lacht met kiespijn.              

Men moet het ijzer smeden als de kachel warm is.

ulevellen

 

ULEVELLEN

  • 450 gram suiker
  • zakje vanillesuiker
  • heel weinig zout
  • 3 eetlepels water
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels stroop
  • 1/3 liter melk
  • 150 cc room

Suiker, vanillesuiker, zout en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook brengen.
Vervolgens boter en stroop toevoegen. Als de boter gesmolten is ook de room en de melk toevoegen. Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Daarna de pan van het vuur nemen en het mengsel opkloppen tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de karamel kan afkoelen en opstijven. Op een vel bakpapier storten gaat goed. Eenmaal wat koud geworden kan de karamel met een mes – op het papier of in het bakblik – in blokjes worden gesneden.

 

Stroopsoldaatjes zijn ook bijna vergeten:

Ook in een papiertje maar nu zonder gedichtje

http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/stroopsoldaatjes/stroopsoldaatjes

 

LEKKERNIJEN VAN VROEGER – NEDERLANDS DIS

Jarig Jetje zou trakteren
Alle kind’ren van de klas
Jetje had wat uitgekozen
Waar ze zelf zo dol op was
Ulevellen bracht ze mee
Ieder kreeg er minstens twee….

 

bakkerswinkel eens

5 Responses to “ULEVELLEN alleen al de naam roept heimwee op”

  1. Anka Rietveld schreef:

    Pure nostalgie! Wat waren ze leuk die ulevelsnoepjes in gekleurde papiertjes en vroeger een ware traktatie.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste anka,
      dat heb je nu ook met ulevellen. Mijn vader begon dan altijd een hele serie van gedichten uit zijn jeugd voor te dragen.
      Maar wat mis ik ook de kraam met jodenvet op de markt.

      groet
      paul hoftijzer

  2. XX schreef:

    de snoepjes van fortuyn (dokkum) die afgebeeld zijn zijn GEEN ulevellen sorry. Ulevellen waren groter zoals bovenste foto.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste,
      ulevellen werden vroeger in mijn jeugd nog in meerdere soorten geleverd. Soms los, maar meestal verpakt in een papiertje met een rijmpje of een tekst. Of de foto op deze pagina nu van snoepjes van Fortuyn uit Dokkum zijn, weet ik niet. Want mijn zeer oude schoonmoeder uit Birdaard weet zeker dat ulevellen er vroeger zo uitzagen.

      groet,
      paul hoftijzer

    2. paul hoftijzer schreef:

      Trouwens mijn oude schoonmoeder uit Birdaard eet nog steeds Wilhelmina pepermunt dat door Fortuin in Dokkum werd gemaakt. Ik weet wel dat Fortuin verder hartjes met teksten fabriceerde.

Leave a Reply to Anka Rietveld Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>