HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Aardappelkoeken en het Kerstgevoel

kerstmarkt keulen 6 december 2014

Zo zag de kerstmarkt bij de Dom van Keulen er 4 jaar geleden uit. Nu kun je in Keulen beter naar de Heumarkt of de Hafen gaan, want bij de Dom is het slechts over de koppen lopen. En mis de echte sfeer van zo’n kerstmarkt.

Na Sinterklaas willen de supermarkten en winkels ons zo snel mogelijk in de kerstsfeer zien te krijgen.

Sinterklasen ( en zijn tegenwoordig bijna uit het reclamebeeld verdwenen gelijkwaardige veelkleurige compagnon ) worden gelijk uit de etalages en opstellingen verwijderd. Kerst-takken en hulst moeten ons gelijk in een andere koop-stemming brengen. sparrentak

Maar de beste manier om echt in kerstsfeer te komen is een bezoek brengen aan een Duitse kerstmarkt. Nu is dat voor ons niet zo moeilijk, zeker als je in Nederland ongeveer op de Duitse grens woont. Voor mensen die van snoepen en lekkere hapjes houden bieden deze kerstmarkten een brede keus. Zeker de laatste jaren is het karakter van de kerstmarkten nog meer opgeschoven van de plek voor kerstcadeaus naar een plek om samen te eten en te drinken en te proeven wat er allemaal wordt en werd gebakken en gekookt ( met soms een hoog percentage bio, anders van elders en zo).

Aardappelkoeken ( “Reibekuchen”) horen bij de vaste  lekkernijen . Zeker in het “ Rheinland” waar wij als Nederlanders  normaal naar de kerstmarkten gaan. Deze koeken worden in de grensstreek gewoonlijk met appelmoes gegeten en dat is een lekkere combinatie. Voor appelmoes, kijk op:  http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes/

Traditionele appelmoes

Traditionele appelmoes

AARDAPPELKOEKEN

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 2 ui, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • Raapzaad – of koolzaadolie

Aardappels schillen, wassen en naar wens grof of fijn raspen. Dan in een keukendoek en de geraspte aaedappel enigszins drogen. In een mengkom de rasp en de ui, eieren en zout mengen.

Neem een stevige liefst gietijzeren koekenpan. Doe er een bodempje olie in , opwarmen en een hoopje van het mengsel erin doen en dat plat drukken. Aan beide zijden mooi bruin bakken. Na het bakken even laten uitlekken ( keukenpapier). Gelijk nog warm eten.reibekuchen keulen 2014

  • Er bestaan ook variaties, waarbij men een soort gistdeeg door dit mengsel doet. ( 250 gram bloem, 2/3 liter lauwe melk, pakje gist en een klein schepje suiker mengen en erbij voegen. Nu het mengsel voordat je het gaat bakken zeker een half uur afgedekt op een lauwwarme plek wegzetten.)
  • De aardappelkoeken worden ook vaak met zwarte peper en nootmuskaat op smaak gemaakt.

 

Een Gelderse variant maar wel met hoe traditioneel  Nederlands spek en boerenkaas erin is bij voorbeeld de Arnhemse aardappelkoek, maar in oorspronkelijk katholieke streken moest men voor Kerstmis sober eten en zich aan vastenregels houden. Dus dan worden aardappelkoeken zonder dierlijke producten gemaakt. En misschien is dat wel net zo lekker. Lees erover op: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/aardappel-arnhemse-aardappelkoek/

aardappelkoek arnhemse

KERST-SPECIALITEITEN : NEDERLANDS DIS

kerst 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>