HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: VEGETARISCH FEESTETEN – TEMPEH op zijn HOLLANDS

VEGETARISCH SMAKELIJK ETEN MET DE FEESTDAGEN.

DUS TEMPEH op z´n HOLLANDS

TEMPEH

TEMPEH

Ook Tempeh wordt regelmatig ook in het pakket van de voedselbank aangeboden. Meestal wordt het toegevoegd aan het pakket van mensen, die aangegeven hebben vegetarisch te zijn. Maar dan nog blijft het voor velen een onbekend product. In toko’s maar ook tegenwoordig  in de supermarkt wordt Tempeh verkocht in het vak met vleesvervangers en andere producten zonder vlees. Samen met Tofu is Tempeh een andere, maar wel goedkope eiwitbron. Daarom eigenlijk wel belangrijk voor mensen die met weinig geld toch een volwaardige maaltijd willen serveren.

TOFU ( ook tofoe of tahoe geheten) en TEMPEH ( of tempé ) zijn beide producten gemaakt van sojabonen. Nu zijn we niet zo’n voorstander van het eten van te veel sojaproducten, maar beide zijn een vast onderdeel van de Indonesische en andere Aziatische  keuken en een goede bron van eiwit voor mensen die geen of minder dierlijk eiwit willen eten ( vegetarisch eten).

Nu worden bij tempeh de sojabonen gefermenteerd. Met als gevolg dat tempeh veel goede opneembare eiwitten combineert met de door de fermentatie verdwijnen van ongunstige stoffen die sojabonen van nature bevatten. Zo schijnt tofu niet goed te zijn voor ouderen vanwege invloed op de verslechtering van iemands geheugen. Tempeh heeft dat nadeel echter niet. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat tempeh een gunstige invloed hierop kan hebben.

Alleen tempeh heeft het grote nadeel dat het eigenlijk bijna geen eigen smaak heeft ( misschien net iets meer dan tofu) en dat een naturelle verwerking vaak eetzaken oplevert die velen niet echt  lekker vinden.

Voor beide producten  is er dan ook maar één oplossing: product klein in stukjes maken en marineren ( en het liefst een paar uur lang).

Nu kun je dat oosters doen met sojasaus, pepers of sambal, gember en zo. Maar andere smaken passen ook prima bij tempeh ( zoals Noord Afrikaans of  de andere keuken  van rond de Middellandse zee).

Dus gebruiken we de tempeh nu lekker op zijn Hollands.

En dus een recept van  vegetarische stampot met tempeh.

 • 1 kilo aardappelen ( liefst wat kruimige, geschild)
 • ½ kilo andijvie ( goed gewassen en in fijne reepjes gesneden) of fijne reepjes boerenkool, maar dan wel 30 minuten in wat bouillon voorgekookt.
 • 250 gram tempeh
 • Wat (raap)-olie
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 grote uien ( fijngesneden in schijven)
 • Handje peterselie
 • Bloem
 • Peper en zout
 • Nootmuskaat
 • Handje zonnepitten
 • Boter, azijn
 • Grove mosterd

Tempeh heel klein snijden. Kruiden met peper, nootmuskaat, wat zout met fijngehakte peterselie. Als laatste wat raapolie en knoflook en een paar uur wegzetten.

Na die tijd de tempeh door de bloem halen en zeer krokant in wat olie bakken. Nog lekkerder is het om de plakjes tempeh dan extra door losgeklopt ei en wat gekruide paneermeel te halen.  De stukjes tempeh uit de olie halen en in de olie de fijngesneden uien mooi bruin bakken, als laatste royaal peper, zout en wat suiker over de ui. Men kan wat zonnepitten ook een paar minuten met de uien meebakken, maar beter apart in een droge pan roosteren. Echter niet te lang, want ze worden snel te donker en bitter. Kook intussen de geschilde aardappels in stukjes met een bodempje water en wat zout gaar. Giet het kookwater af, maar bewaar het wel.

Stamp de aardappels tot een lekkere puree. Voeg naar smaak wat boter, peper & zout en eventueel wat kooknat toe.aardappelpureeVoeg als laatste de reepjes andijvie rauw  of de gaar gestoofde boerenkool erbij en de stukjes tempeh, de uien en eventueel de zonnepitten. Goed mengen en op smaak met wat azijn en grove mosterd. Je kunt ook de mosterd apart geven.

Sommigen vinden geraspte belegen of oude kaas er lekker bij en zelfs plakken gebakken kaas.kaas geraspt

HEERLIJK ETEN – NEDERLANDS DIS 

Dit recept is al eerder door me op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN  en als voedselbankrecept geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>