HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MAANZAAD-KUSSENTJES     uit de KLOOSTERKEUKEN

klooster kruidentuin

Veel gewassen, groente en kruiden werden vroeger door een klooster zelf verbouwd. Papaver of klaproos was daar een van.

KLAPROOS

KLAPROOS

De onrijpe zaadjes werd medisch gebruikt om bij ziekte de pijn te verzachten of om goed te kunnen slapen. Maar het merendeel  van het  zaad uit klaprozen werd pas in het najaar gewonnen als de zaaddozen die helemaal droog waren. Maanzaad werd in vele gebak-soorten verwerkt en er werd zelf in sommige kloosters olie uit gewonnen.

maanzaad ( blauw en wit)

 

MAANZAADKUSSENTJES

  • 4 ons eigenheimers ( of vergelijkbare aardappel)
  • wat zout
  • 120 gram bloem
  • 30 gram griesmeel
  • 30 gram roomboter ( kamertemperatuur)
  • 2 ei-dooiers
  • nog wat zout
  • ½ theelepel fijngewreven kardemom zaadjes
  • 1 eetlepel honing of wat rietsuiker
  • de rasp van 1 citroen ( onbehandelde)

Boen de aardappels schoon. Kook ze in hun schil in wat water met zout gaar.

Laat ze wat afkoelen en pel dan de aardappels.  Stamp of pers de aardappel tot een puree. Voeg daar dan de gezeefde bloem en alle andere ingrediënten bij. En kneed er een zacht deeg van. Dek het deeg af en zet het zeker een uurtje koel weg.

Strooi wat bloem op het aanrecht . Vorm van het deeg rolletjes. Verdeel die in stukjes zo groot als een hazelnoot en vorm daar lange kussentjes  van,  die aan de einden wat dunner zijn.

Zet de kussentjes in een schaal afgedekt weg.

maankussentjes 2

Zet dan een ruime pan met wat zout en veel water op.  Als het water kookt de kussentjes toevoegen en op een klein vuur in ongeveer 8 minuten gaar koken ( even proberen!).

Smelt in tussen 60 gram roomboter en rooster daar 120 gram grof gemalen maanzaad  zeer licht in aan. Haal de pan van het vuur.

Vis de gare kussentjes met een schuimspaan uit het water , laat ze even uitdruppen en doe ze dan in de pan met de maanzaad-boter. Rol de kussentjes daar goed in om. Haal de kussentjes nu uit deze pan en leg ze op een schaal die je licht met poedersuiker hebt bestrooid.  Strooi er dan royaal poedersuiker over.maanzaadkussentjes

Nog warm heerlijk als nagerecht met vers fruit, een bakje vruchten compote of lekker jam. Geschikt als deel van een vullende maaltijd , bijvoorbeeld na een mooie maaltijd-salade.

TRADITIONELE KLOOSTER-GERECHTEN: NEDERLANDS DIS

kloosterkeuken 5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>