Ook in de Middeleeuwen en later in de Gouden Eeuw was het hier gebruikelijk om gerechten in (brood-) deeg te bereiden. Met een afsluitbare pan van aardewerk en later met gietijzeren pannen ( Dutch Oven) is het goed mogelijk om in een open vuur heerlijke gerechten in een deeglaag te garen en klaar te maken.
Ook al vindt men tegenwoordig overal , ook in klooster goede ovens, de traditie om eten als taart of pastij , ook voor hartige gerechten, te bereiden bestaat nog steeds.
GROENTE TAART
EERST KORSTDEEG
- ¼ kilo bloem of lemaire-meel
- 1 ei
- wat zeezout
- 120 gram koude boter ( in kleine stukje gesneden)
- 2 eetlepels of meer ijskoud water
Zeef de bloem. Voeg in het midden het ei erbij en strooi het zout aan de rand. Voeg dan langzaam de stukjes boter erbij. Rul met je koude handen de stukjes boter tot kleine bolletjes met bloem. Als laatste voegt men net zoveel water toe dat het deeg niet gaat plakken en toch een stevig geheel wordt. Van deze grondstoffen kan men zo een mooi stevig korstdeeg kneden. Afdekken en zeker een uur koel wegzetten.
VULLING
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 800 gram wintergroentes: prei, winterwortels, pastinaak, peterseliewortel, aardappel, selderij
- peper en zout
De ui schoonmaken en fijnsnijden. In wat olie aansmoren, dan de knoflook erbij. Intussen tijd de groentes eerst wassen, dan fijnsnijden. Bij de olie en ui voegen en kort aanbakken. Naar smaak zout en peper erbij.
- Men kan bij het bakken eventueel een handvol zonnepitten mee aanbakken. Ook gedroogd lavaszaad smaakt er lekker door.
Deeg op het aanrecht bestoven met bloem uitrollen. Een quichevorm ( liefst van aardewerk) met boter of olie insmeren. Eventueel bestrooien met wat zemelen. Het deeg in de vorm leggen zodat aan de rand ongeveer 4 centimeter uitsteekt.
De groente erin verdelen.
Meng:
Kruid dit met nootmuskaat, peper en zout naar smaak.
Verwarm intussen de oven voor op 170 ⁰C.
Giet het mengsel over de groentes. Vouw de rand terug. Besmeer deze eventueel met losgeklopt ei. Bak de taart in 40 minuten mooi gaar. Strooi er nu eventueel wat verse kruiden overheen: peterselie, bieslook of marjolein.
Heerlijk met witte kool of zuurkoolsalade.
Ook een andere heerlijk hartige pastij vinden we al eerder op Nederlands Dis, maar dan wel gemaakt met bladerdeeg: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kerstmis-traditioneel-hartige-pastij/