HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

AJUINSOEP en andere gerechten uit AALST Gerechten bij onze Zuiderburen in VLAANDEREN met CARNAVAL       

Antwerpen werpt zich wel op als hoofdstad van Vlaanderen, maar voor carnaval is het nu niet de plek om naar toe te gaan. Dan zijn plaatsen als Aalst en Genk veel leuker.

Nu hebben de inwoners van Aalst iets met ui of beter gezegd met ajuinen.

zoete ui

Ajuinsoep en ajuinenstamppot hoort tot de gebruikelijke gerechten.

Maar men kent ook speciaal voor carnaval beignets in de vorm van een ster, een hartje, een maan of zelfs een ajuin gesneden.

carnaval beignets

AALSTERSE CARNAVALS BEIGNETS

Nodig:

  • ½ kilo tarwebloem
  • ¼ liter melk
  • 1 zakje droge gist of 15 gram verse
  • Wat zout
  • Theelepel suiker
  • 4 eieren
  • 50 gram suiker
  • 100 gram boter ( kamertemperatuur)
  • Glaasje kirsch
  • Olie om in te frituren
  • 25 gram fijne suiker
  • 25 gram kaneel

Maak een giststarter door 1 glas lauwe melk, met 2 eetlepels bloem en theelepel suiker door elkaar te roeren en er de gist bij te voegen. Laat op een lauwwarme plek staan tot het gaat bruisen.

Zeef de rest van de bloem in een kom. Strooi zout langs de rand. Giet de giststarter in het midden. Meng er de bloem door en voeg vervolgens de suiker, alle lauwe melk bij de bloem. Voeg dan al roerend de eieren bij het deeg en de zachte boter in stukjes. Kneed alles tot een stevig niet plakkend deeg. Laat het deeg op een lauwwarme plek afgedekt zeker een uur rijzen.

Meng de kaneel met de suiker en zet weg.

Vermeng het deeg na het eerste rijzen met de kirsch. Kneed het erdoor. Wordt het deeg dan te nat, voeg er wat bloem bij. Laat het deeg nogmaals 15 minuten afgedekt rijzen.

Bestrooi je aanrecht met bloem en rol het deeg tot een plak van ongeveer een halve centimeter dikte. Steek of snij er figuurtjes uit.

Frituur deze stukjes deeg in olie van 170 °C. tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze dan nog warm met kaneelsuiker.beignets de carnaval

AALSTERSE  AJUINSOEP

Daarvan ben ik al meerdere versies voor tegengekomen. Het laatste recept dat Nederlands Dis werd gestuurd was uiterst eenvoudig. Daarin werden naast ui en dubbele roomkaas, wat kippenbouillon gebruikt. Bij het serveren werden er gebakken boterhammen en geraspte kaas toegevoegd. In dat recept werden de uien in de bouillon gaar gekookt. Bij mijn verzameling Vlaamse recepten heb ik ook een recept voor Uiensoep uit Aalst, of beter gezegd Aalsterse Ajuinsoep.

Uien

Daarin worden de uien eerst gebruind en later met wat spek erbij gegaard.

AALSTERSE AJUINSOEP

Nodig

  • Stuk gerookt spek ( 200 gram of zo)
  • 6 grote uien
  • 1 eetlepel reuzel
  • Peper en zout
  • ½ kilo aardappels
  • ½ liter melk

Maak de uien schoon en snij ze in plakjes. Smelt de reuzel in een soeppan en bak hierin de uien mooi bruin.  Strooi er versgemalen peper en zout over.

Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Voeg die bij de uien en giet er zoveel water over dat ze net onderstaan. Leg het stukje spek erop. Kook alles zeker een ruim uur. Vis dan de spek eruit en wrijf de prut door een zeef.

Voeg er de melk bij. Snij de spek in kleine stukjes en voeg die er ook bij.

Nog wat vers gemalen peper smaakt er goed over.

ajuinsoep boeren-

  • Sommigen voegen nog wat selderij en peterselie erbij. Ook wat suiker of stroop wordt soms toegevoegd.
  • Vaak wordt er nog wat geraspte kaas over gestrooid en geroosterde of gebakken brood bij gegeten.

Al eerder stond een streekversie van uiensoep op Nederlands Dis. Uit Friesland : SIPELSOEP  http://www.nederlands-dis.nl/soep/siepelsoep-of-te-wel-friese-uiensoep/gebakken uien

 

Er zullen veel meer traditionele recepten voor carnavalstijd in Belgisch Limburg en Vlaanderen bestaan, stuur deze graag op naar Nederlands Dis via paulhoftijzer@gmail.com

LEKKERE TRADITIES : NEDERLANDS DIS

carnaval 2

 

carnaval

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>