HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

POMPOEN ALS FRITES OF VOOR HEERLIJKE POMPOENSOEP

DSC02056

POMPOEN is een groente die tot verkort in Nederland eigenlijk bijna niet werd gegeten. Het hoort tot de familie van de komkommer- en meloen-achtige planten en wordt al heel lang zeker al 10.000 jaar door mensen op deze aarde als voedsel gebruikt. Pompoen bevat niet zoveel koolhydraten maar wel veel vezels en net als wortelen bètacaroteen. Naast de bekende oranje pompoen , wordt tegenwoordig in Nederland veel soorten verbouwd en aangeboden zoals de patisson , een kleine witte ovale pompoen. Maar ook de grote winterpompoen met bleekoranje wasachtige schil, die in Frankrijk vaak voor de soep wordt gebruikt. En als grappigheid de spaghetti pompoen , bleekgeel dradig op spaghetti lijkend vruchtvlees. Zelf heeft Nederlands Dis de voorkeur voor de oorspronkelijke Japanse Hokkaido pompoen, volgens kenners de pompoen met de meeste smaak. Deze soort blijft redelijk klein en kan je met een groene als oranje harde schil kopen. Pompoenen zijn op een koele, droge plek lang te bewaren. Vanaf augustus tot laat in de winter worden pompoenen aangeboden.

Pompoen gebruik je altijd verwerkt, maar kent vele mogelijkheden in de keuken. De schil er af halen is vaak noodzakelijk en daarbij een zware klus. Uit het hart moet je de pitten en de draden waarin die vastzitten er uit halen. De pitten kan je eten, maar het is een hele klus om die te pellen. Voor de pompoenpitten die te koop worden aangeboden worden meestal aparte pompoensoorten gekweekt die losse of bijna geen bast of dop hebben.

Pompoen kan je stoven, bakken, grillen, frituren en koken.

Pompoenfriet:   Uit geschilde pompoen kan je iets dikkere frietjes snijden en die net als bij aardappels een keer op lage temperatuur voorbakken, laten  afkoelen en daarna op hogere temperatuur afbakken. Frituurtijden zijn echter korter want pompoen is eerder gaar dan aardappel. Bestrooien met zout en naar smaak wat kerriepoeder of provinciaalse kruiden.pompoenfrites

Pompoensoep worden volgens vele recepten gemaakt en wordt alom gewaardeerd.

POMPOENSOEP

 • 1 oranje of groene Japanse (hokkaido-)pompoen
 • 2 ui
 • 2 teentje knoflook
 • 4 winterwortel
 • 1 liter groente bouillon
 • Wat sambal
 • 50 gram santen
 • 50 gram geraspte kokos
 • Wat verse gember
 • 1 glas melk
 • Wat kerrie
 • Wat olie
 • 25 gram bloem
 • 1 eetlepel appelstroop
 • Zout en peper

Maak pompoen schoon en snij in blokjes. Maak ook de winterwortels schoon en snij in kleine schijfjes. Zet samen op met ½ liter bouillon en kook op zacht vuur in maximaal 15 minuten gaar. ( of hol een pompoen uit en gebruik het vruchtvlees)

DSC02062

Maar intussen de ui en knoflook schoon en snij fijn. Rasp ook een stukje gember.

Bak in een braadpan de ui met olie aan. Dan de kerrie erbij en even aanbakken, Voeg dan de knoflook en gember met de sambal toe. Een minuut of twee doorgaren. Dan de bloem erbij en dit even laten doorwarmen. Nu het glas melk en nog wat bouillon toevoegen en de bloem gaar koken. Intussen de santen, de kokos ook toevoegen en het geheel tot een stevig gebonden geheel koken.

Is de pompoen en wortel gaar deze toevoegen en de inhoud in zijn geheel met een staafmixer pureren. Afhankelijk van de dikte nog wat bouillon toevoegen en de lepel appelstroop er door roeren. Op smaak met peper & zout en eventueel nog wat kerriepoeder ( in het laatste geval de soep nog wat langer doorwarmen).

Het liefst serveren in de pompoen waar je het vruchtvlees uit hebt gehaald.

DSC02068

“Bocuse”deed dat ook, maar dat recept bestond vrijwel uit alleen kaas en room. Maar je kan de pompoen uitgehold op een ovenschaal zetten. In de pompoen op de bodem 2 schepjes zure room doen dan de warme soep tot bovenaan vullen en er wat oude boerenkaas over strooien. Pompoen met de deksel sluiten en zeker 15 minuten in een oven van zeker 180 graden Celsius zetten.

Met de deksel eraf en naast serveren overstrooid met fijngehakte bieslook of peterselie.

 

HEERLIJKE HERFST-GROENTES : NEDERLANDS DIS

pompoen aangesneden voor de soep of als lampion

pompoen aangesneden voor de soep of als lampion

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>