HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOWL bij feestelijke gebeurtenissen als Oud & Nieuw

En dan moet er op oudejaarsavond ook wat lekkers gedronken worden. En een fles met bubbels koud gezet. Hiervoor neem ik zelf vaak een fles droge CAVA uit Spanje. Deze variatie op champagne levert veel lekkere wijn voor vaak aanzienlijk minder geld. In mijn jeugd werd voor familiebijeenkomsten en uiteraard ook voor oud en nieuw een grote schaal bowl gemaakt. Meestal maakte men trouwens twee soorten. Een soort met vruchten en een soort voor volwassenen met alleen maar wijn. Bowl blijft een traditie die bij feestelijke gebeurtenissen iets gemeenschappelijks biedt.

KOUDE WIJNBOWL

wijnbowl

  • 1 fles rode bordeaux wijn
  • 1 fles moezelwijn
  • 40 gram lichte basterd suiker
  • Geraspte schil van 1 ongehandelde citroen
  • Schijfjes van dezelfde citroen gesneden ( pitten eruit halen)
  • 1 fles champagne of andere bubbelwijn ( zoals Cava )

Schenk de rode en witte wijn bij elkaar. Voeg al roerend de suiker, de citroenrasp en schijfjes citroen toe.

koude wijnbowl

Zet zeker een kwartier koel weg. Zeef de citroenrasp en schijfjes er uit. Giet er de champagne bij en een handvol ijsblokjes. Gelijk serveren.

Men kan ook telkens in een glas een lepel mengsel rood/wit met suiker/citroen gieten. Een klont ijs erbij doen en dan opvullen met champagne. Hoge champagne glazen zijn hiervoor geschikt.bowl

  • Er bestaan ook recepten met alleen witte wijn. Alleen moezel of die wijn samen met een fles drogere wijn ( sauvignon blanc).  Dan wordt vaak naast citroenen ook sinaasappels gebruikt.

 

VRUCHTENBOWL

vruchtenbowl

 

Bij ons thuis werden hier bij oud en nieuw potten geweckte vruchten voor gebruikt. Vooral kersen, aardbeien en vaak aangevuld met een blik perziken of gemengd fruit.

1 ½ kilo vruchten

Bij gebruik van vers fruit het fruit schoonmaken, in kleine stukjes snijden, over strooien met  400 gram basterdsuiker en het sap van twee citroenen. De citroenrasp kan men er ook bijvoegen.citroenschilletjes

Bij gebruik van geweckt fruit of uit blik minder zonder toevoegen en de sap van 1 citroen. Het zoete vocht van de vruchten kan men naar smaak ook gebruiken.

Vermeng het fruitmengsel met 2 flessen moezelwijn of als men geen alcohol wil met 1 liter met siroop gemaakte limonade. Zet de vruchten met vloeistof zeker enige uren koel weg.

Bij het serveren giet men een lepel van de vruchten in een glas en vult dat naar smaak aan met spuitwater of bubbelend bronwater of champagne of een andere bubbelwijn.

 

Soms werd ook Canicule geschonken, vaak ook Franse Bowl genoemd.

Canicule

Daarvoor werd een suikerstroop gemaakt van 1 glas water en hetzelfde gewicht aan suiker met wat citroensap. Alles al roerend aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes laten doorsudderen ( vooral niet laten koken). Men moet van tijd tot tijd roeren. De suiker stroop helemaal laten afkoelen.

Door deze suikerstroop mengt men 1 fles droge witte wijn ( vaak uit de Elzas – Pinot Noir of Gris) en 2 schoon geboende citroenen in plakjes ( zonder de kontjes en de pitten).

Een paar uur zeer koel laten trekken. Bij het serveren werd er naar smaak gekoeld bubbelend bronwater bij gemengd.

Ik vind dit nog steeds erg lekker en het voordeel is dat iedereen het naar eigen smaak meer of minder zoet kan maken.

  • Er bestaat trouwens ook een versie met muskaatwijn ( uit Zuid Frankrijk voor mij ), ook erg lekker.

GENIETEN BIJ OUD & NIEUW : NEDERLANDS DIS

 

oud nieuw1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>