Je kinderen worden ouder, maar gelukkig zijn er nog altijd die thuis nu met ons oud en nieuw vieren. Nu heb ik persoonlijk eigenlijk niet zo veel met dit feest. Meestal kan ik die dag mijn draai niet vinden. Gelukkig kan ik dat altijd aardig camoufleren door in de keuken in de weer te zijn. En dat begint al vroeg in de ochtend, want als enige man ben ik in deze familie verantwoordelijk voor het bakken van de oliebollen. En bereid ik gelijk ander bak- of frituurwerk: hartige bollen gevuld met bijvoorbeeld kaas, appelflappen, ( soms zelfs bananenflappen) en kniepertjes met geslagen room.
- Maar elk jaar gaat er ook whats app berichten in het rond met wensen voor hapjes voor oud en nieuw: vroeger natuurlijk voor mijn vrouw een mandje met verse oesters, wat citroen en hete olie erbij.
- Gefrituurde garnalen in een krokant jasje met mijn heerlijke Spaanse peper/knoflook saus.
of garnalen bereid in een kruidige olie, uiteraard ook met wat sambal of Spaanse pepers.
- Kleine saucijzenbroodjes en uiteraard ook vegetarische zusjes daarvan.
- Mini spinazietaartjes met feta.
- Heerlijke punten pizza met veel soorten kaas.
- Gevulde eieren in vele soorten.
- Een lage landen kaasplankje met daarop zeker 6 soorten stukken kaas inclusief Herve en blauwe kaas gemarineerd in Madeira, met stokbrood, olijven en tegenwoordig gewone roomboter.
- En een salade bestaande uit 12 slablaadjes steeds gevuld met een andere vulling , als een op een grote schaal neergelegd.
Het grappige daarbij is dat in mijn jeugd er ook allerlei gerechten voor het oud-en-nieuw buffet op tafel werden gezet met natuurlijk ook allerlei oud en nieuw lekkernijen en altijd dus een kloksalade.
En het beeld van “de kloksalade” is het sterkste beeld dat ik mij van oud en nieuw van heel vroeger herinner. Een grote schaal met een rijke salade, waar gekookte asperges de uren aanwezen. Daarnaast was er altijd ook een rode bieten-haringsalade.
HARING-RODE BIETEN SALADE:
- 4 haringen in kleine stukjes
- ¼ kilo gekookte blokjes aardappel
- 2 zure appels als goudrenet , geschild en in kleine blokjes gesneden
- 6 augurkjes in schijfjes gesneden
- 2 gekookte bietjes in kleine blokjes gesneden
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 eieren, hard gekookt in blokjes
Meng dit alles en zout met peper er over malen.
Maak een sladressing van 100 gram yoghurt, 100 gram mayonaise, wat mosterd, wat honing en wat kruidenzout. Vermeng dat met het haringmengsel. 30 minuten koel wegzetten. Past goed bij veldsla, Romeinse bindsla, maar ook bij alle andere soorten sla.
Of op zijn Limburgs: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bietharingsalade-hieringslaaj-uit-limburg/
Maar bovenal dus de kloksalade ( ik vind dat echt Nederland op zijn best).
KLOKSALADE:
Basis daarvan was een zelf gemaakte huzarensalade:
https://www.nederlands-dis.nl/voorgerecht/huzarensalade/
De vlees in een huzarensalade kan je ook vervangen door gepocheerde vis, of tonijn of zalm ( zelfs uit blik) . Zelfs zonder vlees of vis smaakt het trouwens erg lekker.
Leg op een schaal twaalf bergjes sla op de uren van de klok.
Leg op 12 3 6 en negen bijvoorbeeld een schepje bieten salade.
Leg op de andere uren een schepje huzarensalade.
Drapeer er gekookte eieren om heen en tomaat in plakjes , augurkjes als waaiers, zilveruitjes etc. bij.
Leg 2 asperges of gewoon de opschep lepel en vork als wijzers van de klok om 5 voor twaalf en bijna twaalf neer en klaar is je kloksalade.
Je kunt de wijzers ook uit een paprika snijden en er allerlei huisvlijt aan toevoegen. Want dat hoort ook bij ons land.
NOG MEER TRADITIE MET OUD & NIEUW : NEDERLANDS DIS
En uiteraard: een smakelijk 2020 voor u en de uwen