HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BREMBLOEMEN in je salade UIT DE NATUUR OF JE TUIN 

DSC03697

Brem groeit vaak op kalkarme grond, vaak in de halfschaduw van bomen. Bij veel heide velden te vinden. Het is een heester met vele sliertachtige takken tot 2 meter hoog. Heeft erg slanke, buigzame, groene, kantige twijgen.
Bladeren: klein, enkel of driedelig. Brem draagt vele gele bloemen die veel vlinders , bijen en hommels aantrekt.

brembloemen
Na de bloei verliest brem vaak veel bladeren en blijven de peulen zichtbaar aanwezig. Eerst groen,plat en langwerpig. De peulen zijn aan de rand harig en worden na rijping zwart.

zaden van brem
De bast werd vroeger gebruikt om zijn vezels voor de fabricage van papier en stoffen. De takken worden gebruikt om bezems van te maken. Brem is een bekende verfplant.

Het is een oud plantaardig geneesmiddel bij hartklachten en als plasbevorderend middel.

De bloemen zijn rauw eetbaar en worden gebruikt om wijn te maken.

Ook Gaspeldoorn heeft gele bloemen en wordt vaak brem genoemd, maar van dichtbij is duidelijk te zien dat het een andere plant is, zeker door de scherpe doorns die gaspeldoorn bezit. Anders is de verwarring met de Bezemstruik ( Spartium Junceum) waarbij vergiftigingsgevallen na het drinken van thee van de bloemen hebben voorgedaan, die alleen door de sterke geur en de iets andere bloemen anders is. bloem bezemstruikDus pas op!

Bezemstruik

Bezemstruik

Oogsttijd : mei ( begin van de bloei)

Bloeitijd: mei – juni

Gebruik:

Brembloemen hebben een eigen, best bijzondere nootachtige smaak.

SALADE

De jonge bloemen zijn erg mooi om door een salade te mengen of anderszins als garnering te gebruiken. Passen goed bij tomaten en salades met champignons.

 

BREM IN HET ZUUR

Men kan bijna nog niet uitgekomen bloemen en bloemknoppen overgieten met azijn met een oplossing van per 1/10 liter een ½ theelepel zout. De eerste 10 dagen regelmatig doorroeren. Dan zijn ze geschikt voor sauzen en salades. Goed afgesloten lang bewaarbaar ( natuurlijk niet in de zon bewaren).

BREMBLOEMENWIJN

Nodig:

  • 2 ½ litermaat vol brembloemen
  • 5 liter water
  • 1,1 kilo rietsuiker
  • 2 onbehandelde citroenen en 2 onbehandelde sinaasappels
  • 1 kopje zwart thee
  • Wijngist

Gebruik voor de wijn alleen bloemen , die helemaal open zijn.

Neem een gistvat, doe daar de bloemen en het sap van de citrusvruchten in. Het kopje koude zwarte thee kan je ook gelijk toevoegen. Kook het water, voeg de schillen van de sinaasappel en citroen toe, dan de suiker erbij en roer totdat de suiker helemaal is opgelost. Giet het heet over de bloemen. Laat de vloeistof afkoelen tot het lauwwarm is en voeg dan de gist erbij. Wel weer goed roeren. Dek het gistvat af en zet het op een lauwwarme plek, niet in de tocht en direct zonlicht. Roer wel een of twee keer per dag alles om en kijk gelijk of het goed fermenteert. Zeef na vier hele dagen de vloeistof en giet het in een fermentatiefles met waterslot. Laat de wijn fermenteren totdat de gisting is gestopt. Filter de wijn, bottel het in flessen en zet deze koel in het donker weg. Het geeft meestal een vrij droge smaakvolle witte ( licht goudgele) wijn.

Meer weten over brem, kijk dan op natuur-keuken: http://www.natuur-keuken.nl/eten/brem-pure-gele-zonnegloed/

ALLES UIT DE NATUUR VOOR IN DE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

oude prent met gaspeldoorn bezemstruik en echte brem

oude prent met gaspeldoorn bezemstruik en echte brem

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>