HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DE APPELBOL ECHT TRADITIONEEL GEBAK

appelbol

Een appelbol is een typerend traditioneel gebak dat veel in de oorspronkelijke Nederlanden gegeten werd en wordt.

In Vlaanderen, vooral in de provincie Antwerpen worden op meerdere plaatsen in het algemeen op de eerste maandag na Driekoningen op verloren maandag of verzworen maandag worstenbroodjes en appelbollen gegeten. Wat de historische grond voor dit gebruik is blijft te raden, maar het was zeker een dag waarop niet gewerkt werd en men tijd met drinken in de kroeg, herberg of andere uitspanning doorbracht. Om het volk daar te houden, serveerden de herbergiers “hete broodjes” al dan niet gevuld met worst, nu dus worstenbroodjes. En als werkdag leverde deze dag dus niets op zodoende “verloren maandag”.

In Nederland is het een lekkernij voor bij de koffie , maar ook vaak een nagerecht.

Voor dit gebak worden appels veelal geschild, maar niet altijd. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAWel wordt het klokhuis eruit geboord. Deze wordt gevuld met suiker en kaneel, vaak aangevuld met geweekte rozijnen en of amandelspijs. De appel worden verpakt in bladerdeeg , afgestreken met losgeklopt ei en gerold door suiker . Soms wordt daar nog extra (grein-)suiker bij gebruikt.

OUDERWETSE TAARTDEEG

In oudere recepten vinden we ook appelbollen met  een soort “pie”- deeg.

Dit bestaat uit 200 gram bloem, 100 gram harde boter, ongeveer 1 glas koud water en wat zout.

Hak of snij de boter in stukjes ter grootte van een linze-boon. Meng de boter met de gezeefde bloem en het zout. Rul de boter door je handen, zodat boter en bloem enigszins mengen. zorg er wel voor dat de ruimte en je handen niet te warm zijn ( dit is een klusje om net als het rollen van bladerdeeg vroeg in de dag te doen). Voeg langzaam zoveel koud water toe dat je van het geheel een samenhangend deeg kunt kneden. Maak hier een bal van, pak het in folie en laat het op een koele plek opstijven.

Rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dik en wel tot  6 vierkantjes van ongeveer 12 bij 12 centimeter.

OF BLADERDEEG

Van ongeveer 300 gram bladerdeeg kan men ook zeker zes vierkantjes van dezelfde grootte uitrollen. ( zie voor recept  “snel bladerdeeg” elders op de site van Nederlands Dis –

https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/bladerdeeg-snelrecept/

bladerdeeg

maar men natuurlijk ook echte roomboter bladerdeeg ( meestal in ons land diepgevroren)  kopen.

APPEL

goudrenet

goudrenet

Nu de appelen: schil zo nodig en boor 6 zoetzure appelen. Besprenkel de appelen met wat citroensap. Maak een mengsel van 3 eetlepels suiker, 1 ½ theelepel kaneel en 35 gram boter. Vul hier mee de appelen. Naar smaak kan men verder bij voorbeeld 75 gram geweekte ( eventueel in rum of likeur) rozijnen, of een theelepel bramenjam per appel toevoegen.

Vouw de lapjes deeg om de appels dicht. Plak vast met ei of water. Plaats de dichtgevouwen kant naar onderen op een bakblik ( met boter afgestreken, liefst op bakpapier). Men kan van bladerdeeg of `pie`/-deeg versieringen maken in de vorm van een spiraalappelbol met spiraal of zelfs appelblaadjes in deeg op de appelbollen aanbrengen.

appelbol met appelblaadjes

Oven 10 minuten voorverwarmen op 200 tot 225 ⁰C.  Bestrijk de appel met losgeklopte ei of alleen eidooier. Strooi er nog wat grove (riet-) suiker over. Bak de appelbollen in ongeveer 20 minuten mooi bruin.

Tegenwoordig bakt men vaak appelbollen in aparte ronde alumiumbakjes, dit heeft als voordeel dat het appelsuikersap bij het bakken dan minder vaak uit de appelbol loopt en de hele bakplaat dan plakkerig maakt.

appelbol in alumiumbakje

Ook lekker ouderwets lekker met appel –

Appelbeignets: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/oud-nieuw-appelbeignets/appelbeignets

En

Appelflappen, waarvoor we ook kunnen kiezen om of bladerdeeg of het ouderwetse “pïe”- deeg te gebruiken: https://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/oud-nieuw-appelflappen/appe;lflap

 

OUDERWETS GEBAK – NEDERLANDS DIS

bakkerswinkel eens

 

3 Responses to “DE APPELBOL ECHT TRADITIONEEL GEBAK”

  1. bepdevaan schreef:

    Wat ziet dat er heerlijk uit mmmmm

  2. bepdevaan schreef:

    Wat lekkers allemaal

  3. bepdevaan schreef:

    Heerlijk allemaal

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>