LEUK ETEN UIT (DE NATUUR OF) JE TUIN
DASLOOK moet je niet in de vrije natuur plukken. Vroeger mocht het niet en de meeste landgoed eigenaren stellen het zeker niet op prijs. Op sommige plekken komt daslook in het wild royaal voor. En al is de bescherming van deze plant in Nederland op geheven, het blijft in het algemeen een vrij zeldzame plant, dat in het oosten en zuiden van Nederland soms in de vrije natuur voorkomt. Behalve dat het beschermd is en dus niet geplukt mag worden is er nog een reden om het niet te verzamelen in de vrije natuur. Het is zonder bloemen erg gemakkelijk te verwarren met onder andere de giftige lelietjes van dalen.
Maar in vochtige bossen groeit het overdadig. En op mijn bolkon staat het zelfs behoorlijk hoog en begint te bloeien. En het is echt de uien-achtige plant voor vroeg in het voorjaar.
Daslook heet in het Latijn Allium Usinum. Ursus is het Latijnse woord voor beer. Zo heet het plantje dan ook Berelook als bijvoorbeeld in Duitsland, waar het zelfs in winkels in het voorjaar gewoonte koop is. Beren eten graag ook Daslook onmiddellijk nu hun winterslaap om er hun maag, darmen en bloed mee te reinigen. Het groeit in uitgestrekte tapijten in de schaduw van bos vooral op vochtige plaatsen zoals langs beken. Eind april en begin mei begint Daslook te bloeien met een losscherm van stervormige, witte bloemen.
Daslookpesto
Nodig–
- 2 eetlepels amandelschaafsel of gemalen zonnebloempitten
- 1 ons geraspte oude (brokkel-)kaas
- 1 kom daslook ( fijngehakt)
- Tot 1/3 liter koudgeperste zachtsmakende olijfolie
Voor diegenen die van handwerk houden. Wrijf alles tot een crème in een vijzel. Langzaam olie toevoegen, totdat het de goede structuur heeft.
Je kunt het ook met een staafmixer of een ander keukenapparaat fijnhakken.
In een potje in de koelkast zeker een week bewaarbaar.
Heerlijk bij gekookte nieuwe aardappelen of gekookte pasta.
- Vanwege de oude kaas is het gebruik van (zee)-zout niet nodig. Naar smaak zou men nog wat zwarte peper kunnen toevoegen maar daslook geeft met de kaas samen al behoorlijk veel smaak aan deze Pesto.
- Persoonlijk kook in pasta om samen met deze Pesto te gebruiken meestal in licht gezouten (zelf-)gemaakte groentebouillon. Recept voor basis groente bouillon: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/
Periode: van maart tot begin mei is daslook te oogsten.
Te gebruiken: * Als en met spinazie (gestoofd) * In salades (zowel bloem en blad) * In dressing en sausjes * Als thee ( zowel bloem als blad) * Als kruid in bijvoorbeeld bloemkool- of broccolisoep
Andere recepten met daslook:
https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-daslook-ii/
https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-daslook-i/